Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 12 januari 2007

Demissionair minister Bot opent tentoonstelling in het NAi Moderniteit in de Tropen - Architectuur in Nederlands- Indië

Tentoonstelling 'Moderniteit in de tropen - Architectuur in Nederlands-Indië' te zien in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam van zaterdag 20 januari t/m 3 juni 2007.

De demissionair minister van Buitenlandse Zaken, de heer dr. B. R. Bot, opent op vrijdag 19 januari 2007 in het NAi de tentoonstelling Moderniteit in de Tropen - Architectuur in Nederlands-Indië. De tentoonstelling, gemaakt in samenwerking met het Pusat Dokumentasi Arsitektur (PDA) in Jakarta, laat bijzondere ontwerpen uit de Indische archieven in beheer van het NAi zien. De ontwerpen zijn tussen 1850 en 1950 in voormalig Nederlands-Indië tot stand gekomen. Opvallend aan deze architectuur is de combinatie van specifiek Indische en moderne internationale kenmerken.

Professor Teeuw Prijsschiedenis
Het Professor Teeuw Fonds - een onafhankelijke stichting, die in 1991 is opgericht door onder meer het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) - zal op deze dag de tweejaarlijkse Professor Teeuw Prijs uitreiken. Deze prijs wordt toegekend bij wijze van erkenning van bijzondere verdiensten op wetenschappelijk of cultureel terrein met betrekking tot de relatie Indonesië-Nederland, en geldt tevens als een aanmoediging van de prijswinnaar om zijn werk voort te zetten. Dit jaar vindt de toekenning plaats op het vlak van architectuur en stadsplanning en/of de wetenschappelijke studie daarvan. De laureaten zijn Cor Passchier, architect, en Freek Colombijn, historicus en antropoloog.

The Past in The Present
Bij de opening van de tentoonstelling en de uitreiking van de prijs wordt de publicatie The Past in The Present gepresenteerd. Deze bestaat uit een catalogusdeel en een essaydeel. In de essays wordt ingegaan op verschillende achtergronden van hedendaagse architectuur in Indonesië. De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met het KITLV en het Professor Teeuw Fonds en wordt uitgegeven door NAi Uitgevers.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Mondriaan Stichting, het Stimuleringsfonds voor Architectuur, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrienden van het NAi, vereniging Leliman.

Uitnodiging persvoorbezichtiging
Het NAi nodigt u op vrijdag 19 januari om 11.00 uur uit voor de persvoorbezichtiging van de tentoonstelling Moderniteit in de Tropen - Architectuur in Nederlands-Indië. Hoofd Presentatie en curator van de tentoonstelling, Martien de Vletter, zal u rondleiden door de tentoonstelling.

Programma:
10.45 uur: ontvangst in foyer van het NAi
11.00 uur: inleiding/ rondleiding Moderniteit in de Tropen door Martien de Vletter
12.00 uur: einde voorbezichtiging

U kunt zich voor de persvoorbezichtiging aanmelden via www.nai.nl/inschrijven/vip of telefonisch via 010 4401323. Graag uiterlijk donderdag 18 januari a.s.
PHILIPS ROTTERDAM, CITY OF ARCHITECTURE

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl

Publieksinformatie over Moderniteit in de Tropen

NAi persbeelden

Meer over het NAi

Bezoekinformatie

Tentoonstellingen in het NAi

NAi activiteitenprogramma (lezingen, excursies, etc.)

Laatste verandering: dinsdag 16 januari 2007