17.01.2007 / 12 :06 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ministerie buza

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Printervriendelijke versie

E-mail dit bericht

vorige overview

Aankondiging voor de Media

Wereldwijde inzet voor goedkoper malariamedicijn

Persconferentie vrijdag 19 januari, 2007, 13:00 -14:00 uur Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

Elk uur sterven 120 jonge kinderen aan malaria, omdat hun ouders de levensreddende medicijnen niet kunnen betalen. Om deze tragedie een halt toe te roepen organiseert Nederland in samenwerking met het Roll Back Malaria initiatief, de Wereldbank, en andere organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen malaria, op donderdag 18 en vrijdag 19 januari een conferentie in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Tijdens deze conferentie onderzoeken de partijen de mogelijkheden van een financieringsmechanisme voor een nieuwe generatie goedkope malariamedicijnen, genaamd Artemisin-Combinatie Therapie (ACT). Deze ACTs zouden honderdduizenden nieuwe malariaslachtoffers in Afrika en Azië kunnen voorkomen. Een belangrijke oorzaak van het groeiend aantal malariaslachtoffers is de toenemende resistentie van malaria voor bestaande medicijnen. Een combinatietherapie met Artemisinmedicijnen heeft bewezen succesvol te zijn in het tegenhouden van verdere verspreiding. Het nieuwe initiatief zou ook het vervalsen van Artemisinmedicijnen tegen kunnen gaan, omdat de prikkel om het dure medicijn te vervalsen wordt weggenomen door het drastisch verlagen van de prijs.

Op vrijdag 19 januari is er om 13:00 een persconferentie in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Bij de persconferentie zullen o.a. aanwezig zijn: Prof Awa Marie Coll-Seck, Executive Director van het Roll Back Malaria Partnership, Olusoji Adeyi, Coordinator Health Programs Wereldbank, Rob de Vos, plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en Nobelprijswinnaar Economie Kenneth Arrow.

Journalisten die deze persconferentie bij willen wonen kunnen contact opnemen met Angela Bekkers, Wereldbank, Email: abekkers@worldbank.org, tel. (kantoor): +32 2 552 0039, (mobiel): +32 473 641 399