Gemeente Roermond

Go4Ward start met kleuterzwemmen

GO 4ward start vrijdag 19 januari met kleuterzwemmen voor de groepen 1 en 2 van basisschool t Mozaïek in Kitskensberg. De groepen gaan afwisselend elke vrijdagochtend zwemmen in zwembad de Roerdomp onder leiding van twee zweminstructeurs. Tijdens het kleuterzwemmen wordt bij kinderen spelenderwijs de angst voor het water weggenomen. Hierdoor leren ze later makkelijker en sneller zwemmen.

Leren zwemmen zou voor iedere kleuter evenzeer deel moeten uitmaken van zijn ontwikkeling als leren lopen. Hoe eerder een kind vertrouwd geraakt met water, hoe beter. Water moet voor de kleuter een vriend moeten worden, waarin het zich speels en natuurlijk voort kan bewegen. Kleuterzwemmen zal in een speelse en ongedwongen sfeer gebeuren. Niet: "Wij gaan leren zwemmen", maar "wij gaan met vriendjes in het water spelen".

Onder leiding van twee zweminstructeurs gaan de kleuters langs allerlei spelletjes in groepsverband leren zich door het water te bewegen, hun evenwicht te bewaren en gewoon worden aan onverwachte situaties in het water. Geleidelijk zullen ze leren drijven op hun buik en rug, springen in het water, duiken onder water,... en dan is de basis gelegd voor verder zwemonderricht.

Kleuterzwemmen is elke vrijdag van 09.00-09.45uur in zwembad de Roerdomp. Na drie kwartier wordt de afkoeling te groot en verliezen kleuters hun aandacht.

Het Project GO 4ward is gebaseerd op een samenwerkingsdriehoek tussen Buurt, Onderwijs en Sport (BOS). De regeling is opgezet voor gemeenten om sporten, bewegen en een gezondere leefstijl bij jeugdigen van 4-19 jaar op wijkniveau te stimuleren. Kleuterzwemmen is één van de vele arrangementen van GO 4ward en is tot stand gekomen door samen werking van basisschool t Mozaïek en zwembad de Roerdomp.

Publicatiedatum: 18.01.2007 Bijgewerkt: 18.01.2007