Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Gemeente gaat niet vrijwillig over tot verder opschorten van sluiten bordelen en horecazaken

18/01/2007 - Dit is een gezamenlijk persbericht van de Bestuursdienst en de stadsdelen Oud-Zuid en Amsterdam-Centrum van de gemeente Amsterdam

Kort geding exploitanten dient op 19 januari

Burgemeester Cohen en de Dagelijkse Besturen van de stadsdelen Oud-Zuid en Amsterdam-Centrum gaan niet vrijwillig over tot het verder opschorten van de besluiten van 30 november 2006 op grond van de Wet Bibob, waarin de sluiting van een aantal bedrijven is aangezegd. Op vrijdag 19 januari behandelt de rechtbank de negen verzoekschriften van betrokken exploitanten die een kort geding, voorlopige voorzieningprocedure, hebben aangespannen.

De rechtbank heeft de gemeente meegedeeld vooral de vraag aan de orde te stellen of met de daadwerkelijke sluiting van de betrokken bedrijven (merendeel bordelen) gewacht kan worden totdat beslist is op de bezwaarschriften. De rechter kan beslissen om de sluiting van de bedrijven op te schorten tot op alle bezwaarschriften is beslist. In dat geval doet hij géén uitspraak over de inhoud en daarmee over de rechtmatigheid van de besluiten. Bij een verdere opschorting zal de procedure tot sluiting van de bedrijven vertraging hebben tot vermoedelijk eind mei.

De gemeente gaat niet vrijwillig verder opschorten, omdat dan medewerking wordt verleend aan ondernemers die volgens de Bibobregeling niet voor een vergunning in aanmerking komen. Dit past niet binnen de bestuurlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Amsterdam. Met de besluiten tot sluiting is een groot maatschappelijk belang gediend; criminele beïnvloeding en misbruik van vergunningen moet krachtig bestreden worden. In eerdere soortgelijke zaken (bijvoorbeeld Teasers) is uitvoering van besluiten tot sluiting evenmin verder opgeschort dan tot dat er beslist was in kort geding.

Achtergrondinformatie
Ook op Rijksniveau bestaat bij het Ministerie van Justitie urgentie over de aanpak van de georganiseerde misdaad, ook wanneer het gaat om de aanpak van het Wallengebied. Zo werkt het Rijk momenteel aan een programma Versterking aanpak georganiseerde misdaad. Zoals het er nu uitziet zal de preventieve en bestuurlijke aanpak daarin een belangrijke plaats krijgen.

Amsterdam is sinds enige tijd bezig met een uitgebreide screening van de prostitutiebranche. De Wet Bibob, die deze beoordeling mogelijk maakt, wordt al een tijd in de hoofdstad toegepast en vormt de basis voor de screening van de prostitutiebranche in Amsterdam. In de toekomst zullen ook hotels, restaurants, cafés, sekstheaters e.d. worden beoordeeld. Tot nu toe gebeurde dat alleen bij het indienen van (nieuwe) aanvragen. Deze intensievere screening heeft tot gevolg dat ook doorlopende vergunningen worden getoetst. Amsterdam wil hiermee de invloed van criminaliteit in de stad en op de Wallen terugdringen. De eerste definitieve besluiten tot weigering of intrekking vormen de eerste tranche van drie. Naar verwachting zal eind 2007 de hele prostitutiesector in Amsterdam zijn doorgelicht.

Raam te huur voor prostituee