Unicef



Aantal sterfgevallen als gevolg van mazelen met 60 procent afgenomen 19 januari 2007, New York/Genève - Sinds 1999 is het aantal sterfgevallen als gevolg van mazelen wereldwijd met 60 procent gedaald. Dit overstijgt het doel van de Verenigde Naties om het aantal sterfgevallen door mazelen tussen 1999 en 2005 met de helft terug te dringen.

Een prik tegen mazelen in Ethiopië... (foto: Unicef Ethiopië/Andrew Heavens)
Een prik tegen mazelen in Ethiopië... (foto: Unicef Ethiopië/Andrew Heavens)

De vooruitgang is grotendeels te danken aan een ongekende afname van het aantal sterfgevallen door mazelen in Afrika. Dit werd vandaag bekendgemaakt door de partners van The Measles Initiative, een samenwerkingsverband dat overheden ondersteunt bij het terugdringen van mazelen. Ook Unicef maakt hier deel van uit.

Volgens nieuwe gegevens van de Wereldgezondheids- organisatie (WHO) is het aantal sterfgevallen als gevolg van mazelen wereldwijd gedaald van 873.000 in 1999 naar 345.000 in 2005. In Afrika is de vooruitgang zelfs groter. In 1999 stierven op dit werelddeel 506.000 mensen als gevolg van mazelen en in 2005 waren het 126.000 mensen, een afname van 75 procent. De gegevens worden deze week in het Britse medische tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Succesvolle strategie
Deze wereldwijde afname is te danken aan een strategie die uit vier onderdelen bestaat. Kinderen krijgen een dosis van het mazelenvaccin als ze meedoen aan standaard vaccinatieprogramma's. Om alle kinderen te bereiken, dus ook de kinderen die niet meedoen aan de standaard programma's - organiseren landen regelmatig massale inentingscampagnes. Daarnaast zorgen ook een effectief toezicht op de ziekte en verbeterde zorg voor minder sterfgevallen. Zo krijgen kinderen vitamine A, dat hun weerstand verhoogt.

...en in Bangladesh. Foto: Unicef Bangladesh ...en in Bangladesh. Foto: Unicef Bangladesh

"Eén van de duidelijkste boodschappen van dit resultaat is dat we met de juiste strategie én samenwerking tussen betrokken overheden en organisaties de kindersterfte in ontwikkelingslanden snel kunnen laten afnemen", zegt dr. Julie Gerberding, directeur van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

Nieuw doel
Het gevecht tegen een van de meest dodelijke ziektes op de wereld is nog niet helemaal voorbij. Van de geschatte 345.000 mensen die in 2005 door mazelen overleden was 90 procent een kind onder de vijf jaar. De uitdaging ligt in het bereiken van een nieuw wereldwijd doel: een afname van het aantal sterfgevallen als gevolg van mazelen met 90 procent in 2010, vergeleken met de cijfers van 2000. Dit betekent dat de resultaten in de landen die de strategie met succes hebben toegepast, gehandhaafd moeten blijven. Daarnaast moeten dezelfde strategieën worden uitgevoerd in de landen waarin het aantal slachtoffers van mazelen nog hoog is, zoals India en Pakistan.

The Measles Initiative
In 2001 is The Measles Initiative opgericht, een samenwerkingsverband dat overheden ondersteunt bij het terugdringen van het aantal sterfgevallen door mazelen. The Measles Initiative wordt geleid door het Amerikaanse Rode Kruis, de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, de United Nations Foundation, Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. Sinds de oprichting heeft deze organisatie vaccinatiecampagnes ondersteund en is ruim 300 miljoen dollar ingezameld ter bestrijding van mazelen.