Gemeente Gouda


persbericht: ambities voor goudse poort vastgelegd in structuurplan (18-01-2007)

Het college heeft het structuurplan Goudse Poort vastgesteld en ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. In het structuurplan Goudse Poort staat op hoofdlijnen wat de gemeente Gouda voor ogen heeft met de herontwikkeling van het bedrijventerrein. Het structuurplan is van belang om de ambities voor Goudse Poort in een ruimtelijk kader te plaatsten. Wethouder Keulen: We willen bijvoorbeeld een toename van de werkgelegenheid van 7000 naar 12000 werknemers. Dat kan door waar nu de grote bedrijfshallen langs de A12 staan ruimte beschikbaar te krijgen voor kantoren. Tegelijkertijd bieden we plaats voor ondersteunende voorzieningen en werken we aan een interessante openbare ruimte. Een top kantorenlocatie dus.

Het structuurplan is er op gericht de hoofdstructuur van het hele terrein vast te leggen en te versterken. De hoofdbestemming is kantoren, bedrijven en detailhandel. Met name de kantorenlocaties aan de A12 zullen een prominente plaats innemen. Ook wegen, water en groen zijn uitgebreid beschreven.

In de afgelopen periode heeft de gemeente diverse partijen geraadpleegd over de verschillende fasen van het structuurplan. Zowel officiële partijen en instanties als belanghebbende burgers hebben op gezette tijden hun mening laten horen. Bij haar besluitvorming heeft het college nog een wijziging aangebracht. Wethouder Keulen: De bewoners tegenover de Marskramerlocatie zijn bezorgd over de bouwhoogte die op die plaats mogelijk is op grond van de nota Hoogbouw. Vooral de gedachte dat direct aan de weg er een bebouwing met een hoogte van 70 meter zou kunnen komen, baart hen zorgen. Het college heeft besloten om op basis van de ingediende zienswijzen de bepaling van de uiteindelijke hoogte van de bebouwing nader te beoordelen bij de besluitvorming op het bestemmingsplan.

Het structuurplan is de opmaat naar een nieuw bestemmingsplan. De voorbereidingen daarvoor beginnen nog dit jaar.