Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Commissie-Kok wil één bestuur in Randstad

19-1-2007

In de Randstad moet één bestuur komen in plaats van de huidige vier provincies. Zon bestuur is slagvaardiger om de internationale concurrentiepositie te versterken. Dat concludeert de commissie Versterking Randstad onder leiding van oud-premier Kok in een advies dat gisteren is overhandigd aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Volgens de commissie moet de Randstad blijvend tot de top-5 van Europese stedelijke regios gaan behoren. In haar advies heeft de commissie gekeken naar onder meer het vestigingsklimaat, wegen, verkeer, kennisinfrastructuur, verstedelijking en bijvoorbeeld water en natuur. Economisch is de Randstad, waar ongeveer de helft van het nationaal inkomen wordt verdiend, vooral afhankelijk van internationale ontwikkelingen.

Het nieuwe kabinet moet de ingrijpende bestuurlijke reorganisatie doorvoeren. De ernstige knelpunten en noodzakelijke verbeteringen kunnen daar volgens de commissie echter niet op wachten. Daarom pleit zij voor een urgentieprogramma Randstad. Dit programma zou zich het komende half jaar moeten buigen over ruimtelijke ordening, bereikbaarheid, woon-, werk- en leefklimaat en kennis en innovatie.

Meer informatie


* Dossier Randstad Holland

* Website ministerie van BZK:
http://www.minbzk.nl/actueel?ActItmIdt=103987