FNV KIEM

Werkgever moet betalen na burn-out
Mensen die door hun drukke baan een burn-out krijgen, hebben recht op een schadevergoeding van hun werkgever. Dat blijkt uit een uitspraak van een rechtbank in Heerlen. De rechter heeft een schadevergoeding toegekend aan een servicemonteur, die acht jaar lang extreem lange werkweken maakte bij een broodfabriek. De man kon ook 's avonds en 's nachts worden opgeroepen en moest dan de volgende dag gewoon weer op zijn werk komen.

Het is de eerste keer dat er een schadevergoeding aan een werknemer met burn-outklachten is toegekend. Tot nu toe ging het steeds om zogenoemde 'juridische schikkingen', waarbij de werkgever in kwestie een rechtszaak kon voorkomen door de gedupeerde een bepaald bedrag aan smartengeld aan te bieden. De kans is hierbij aanwezig dat dit een lager bedrag is dan de rechter in deze zaak zal vaststellen.

Over de hoogte van het schadebedrag wordt nog geprocedeerd. Volgens de advocaat van de servicemonteur, Thomas van den Beld, kan zijn cliënt enkele tonnen tegemoet zien. Het Bureau Beroepsziekten van de FNV, dat de monteur juridische bijstand verleende, is blij met de uitspraak. Directeur Jan Warning van Bureau Beroepsziekten, denkt dat het vonnis goed van pas kan komen bij dertig andere zaken die het bureau heeft lopen.

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, meent dat de gerechtelijke uitspraak goede aanknopingspunten voor andere burn-outpatiënten. In ons land lijden 700.000 mensen aan het syndroom. Dat blijkt uit cijfers van Bureau Statistiek. Verhulp: "Wanneer je kunt aantonen dat er sprake is van langdurige overbelasting waarvan de werkgever redelijkerwijs kon verwachten dat het tot schade zou leiden, biedt dit vonnis goede mogelijkheden."

---