Persberichten stad Utrecht, gewijzigd 11.45 uur

Utrecht, 19-01-2007

Kraan valt op gebouw universiteit Utrecht

UTRECHT Donderdagmorgen viel een bouwkraan op het Ruppertgebouw van het universiteitscomplex De Uithof in Utrecht aan de Leuvenlaan. Bij dit ongeval zijn 6 mensen gewond geraakt.

Omstreeks 11.10 uur kreeg de politie de melding dat een bouwkraan was omgevallen op een gebouw van de universiteit Utrecht. Direct na het ongeval ging het crisisplan van de Universiteit en gemeente in werking. Op het moment dat de kraan omviel, werd geen les gegeven in het bewuste deel van het pand. Wegens de bouw was eerder al besloten om geen les te geven gedurende de bouw om lawaai en overlast te voorkomen. Wel waren er medewerkers van de universiteit in het pand.

Het gebied rondom het Ruppertgebouw werd afgezet voor nader onderzoek. Omdat onbekend was of er nog meerdere slachtoffers in het pand aanwezig waren, werd door brandweer en politie het pand met onder andere een hond doorzocht. Rond 13.45 uur werd duidelijk dat er geen personen meer in het gebouw aanwezig waren.

In totaal raakten zes mensen gewond en zij werden voor onderzoek naar het UMC Utrecht gebracht. Daarvan zijn er inmiddels vier huiswaarts gekeerd en twee voor behandeling in het ziekenhuis gebleven. Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar.

De politie er arbeidsinspectie hebben de zaak in onderzoek. Het is nog onbekend hoe het mogelijk is dat de kraan is omgevallen.

Gewapende overval

UTRECHT Bij een winkel aan de Damstraat vond donderdagavond een gewapende overval plaats. Kort daarna werd een verdachte aangehouden.

Rond 21.40 uur stond plotseling een onbekende man in de winkel en eiste onder bedreiging van vermoedelijk een vuurwapen geld van een medewerkster. De vrouw werd gedwongen geld aan de man af te geven. Hierna vertrok de man in onbekende richting. Aan de hand van het signalement werd kort daarna op de Vleutenseweg een 31-jarige verdachte uit Utrecht aangehouden. Uit onderzoek bleek echter dat hij niet de gezochte verdachte was, waarna hij in vrijheid werd gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Extra snelheidscontroles Rijksstraatweg

DE MEERN- De politie gaat de komende tijd extra controleren op de Rijksstraatweg in De Meern. Bij het viaduct van de A2 vinden momenteel wegwerkzaamheden plaats. Automobilisten houden hier onvoldoende rekening mee: er wordt veel te snel gereden. Dit veroorzaakt onveilige situaties voor mensen die langs de weg werken. De politie hoopt middels de controles hier verandering in te brengen. Voor overtredingen bij wegwerkzaamheden gelden hogere boetes; zie hiervoor www.verkeershandhaving.nl.

Bedrijfsinbrekers aangehouden

UTRECHT De politie heeft in de nacht van donderdag 18 op vrijdag 19 januari twee mannen aangehouden voor het plegen van een inbraak.

Rond 02.05 uur kreeg de politie een melding dat er ingebroken was bij een bedrijf aan de Swammerdamstraat. Tevens kwam de melding dat de verdachten waren weggereden in een vermoedelijk gestolen auto. Op weg naar de locatie zagen agenten de bewuste auto over de Marnixlaan rijden. Bij het zien van de politie ging de bestuurder er van door. De achtervolging werd ingezet. Op de Oudennoord reed de bestuurder plotseling zeer langzaam.

De agenten reden naar het voertuig toe om zo te voorkomen dat de bestuurder verder kon rijden. Toen beide voertuigen bijna stilstonden gaf de verdachte plotseling vol gas en botste zijn auto tegen de politieauto aan. De agenten konden toch nog uitstappen en de twee verdachten uit Utrecht, 18 en 19 jaar oud, aanhouden.

Bromfietser onder invloed

UTRECHT Op de Croeselaan heeft de politie vrijdag een man aangehouden omdat hij onder invloed op zijn brommer reed.

Tijdens de surveillance zagen agenten een man op zij bromfiets over de Croeselaan rijden. De bestuurder negeerde tot twee maal toe het rode verkeerslicht. De 35-jarige bestuurder uit Utrecht werd om 01.15 uur gecontroleerd. Na een eerste blaastest bleek dat de Utrechter te veel had gedronken. Op het bureau wees de ademanalyse 650 ug/l uit. De man werd met een proces-verbaal en een rijverbod van zeven uur naar huis gestuurd.

Man aangehouden

UTRECHT Donderdagavond omstreeks 22.15 uur heeft de politie een man aangehouden die een afzetting negeerde en een agent sloeg.

Op de Jean Gilbertlaan hadden agenten de straat tijdelijk afgezet en een aantal woningen ontruimd vanwege de storm. Een 39-jarige bewoner uit de straat wilde niet luisteren en kwam door de afzetting heen. Op het moment dat hij hierover werd aangesproken en uitleg kreeg over het feit dat het om zijn eigen veiligheid ging, sloeg hij zonder enige aanleiding naar een agent. De man werd direct aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.