Technologie Stichting STW

Evaluatie STW: âSleutelspeler toepassingsgericht onderzoekâ

vrijdag 19 januari 2007

âHet Open Technologieprogramma vormt de drijvende kracht achter de efficiënte en effectieve werkwijze van STW. De bureaukosten van STW zijn lager dan die van gelijksoortige organisaties en programma's, en de beoordeling en begeleiding van projecten is efficiënt ingerichtâ, meldt het evaluatierapport, dat de prestaties van STW in de periode 2001-2004 beschouwt. In efficiëntie valt volgens de commissie weinig winst te behalen. Sterker nog, als STW meer programmatisch gaat werken, is een verhoging van de beheerskosten niet te vermijden, stellen de beoordelaars.

De commissie vindt dat STW adequaat gehoor heeft gegeven aan aanbevelingen uit de vorige evaluatie. Zo heeft de stichting haar beoordelingsprocedure vereenvoudigd, de doorlooptijd voor beoordeling teruggebracht en nemen gemiddeld 6 gebruikers per project deel aan de gebruikerscommissie, ver boven het gestelde minimum van 4. Ten slotte is het aandeel programmatische activiteiten gegroeid naar 20 procent.

Toepassing van kennis De evaluatiecommissie roemt het grote aantal gebruikers dat betrokken is bij STW-onderzoek. In de geëvalueerde periode 2001-2004 heeft STW ruim 1100 projecten gefinancierd, waarin meer dan 1800 onderzoekers en 1200 gebruikers betrokken waren. Alhoewel de economische effecten van STW-projecten moeilijk te meten zijn, omdat er vaak 10 tot 15 jaar nodig is om de kennis op de markt te brengen, meldt het rapport dat de STW-aanpak wel vaak leidt tot concrete en waardevolle opbrengsten voor de kennisafnemers in de gebruikerscommissies. Hierbij valt te denken aan proces- en productinnovaties, vervolgonderzoek, of intellectuele eigendomsrechten op nieuwe kennis.

STW is doeltreffend op het gebied van bevordering van toepassing van de kennis, concludeert de commissie. Sinds 2003 komen de inkomsten uit kennishandel boven de 1 miljoen euro per jaar uit, en er worden jaarlijks vele octrooien aangevraagd, overgedragen en in licentie gegeven aan derden. In de geëvalueerde periode van 2001 tot 2004 zijn er bovendien twintig nieuwe bedrijven gestart op STW-fundament.

Het STW-bestuur heeft verheugd gereageerd op de evaluatie. Het bestuur pleit echter wel voor voldoende beleids- en financiële ruimte om de komende omslag naar meer programmatisch werken te kunnen bewerkstelligen, zonder negatieve gevolgen voor de huidige effectieve werkwijze. Ook kan STW zich vinden in de aanbeveling van de commissie dat de beide financiers van STW, het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, een eenduidige set eisen opstellen voor de beoordeling van STW. Op dit moment stellen beide financiers uiteenlopende eisen aan de stichting die soms tot conflicterende belangen leiden.

Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven al voor de start van een onderzoek met elkaar in contact door gebruikerscommissies samen te stellen, die periodiek onder begeleiding van STW overleggen over de stand van zaken en beoogde richting van het onderzoek. Deze intensieve samenwerking leidt tot praktisch toepasbare resultaten, niet zelden met een exploiteerbaar octrooi. Het budget van STW is ongeveer 50 miljoen euro per jaar.

Het volledige rapport is beschikbaar op http://www.stw.nl/Nieuws/20061215.htm

Meer informatie bij dr.ir. Anton Franken MBA (directeur STW) tel. 030 6001 278 email franken@stw.nl