Provincie Limburg

Komst bedrijf EDCO b.v. levert Roermond 400 banen op... én 200 hectare nieuwe natuur

Verhandelbare Ontwikkelingsrechten-methode (VORm) in Limburg succesvol

Het Brabantse bedrijf EDCO B.V. opent een tweede vestiging in het Midden-Limburgse Roermond. De komst van dat bedrijf levert, op termijn, niet alleen 400 banen op in een regio die dat heel goed kan gebruiken, maar - en dat is uniek in Nederland - de onderneming legt ook nog eens 10 miljoen euro op tafel voor 200 hectare nieuwe natuur in de nabije omgeving van Roermond. Dat is het resultaat van een hele nieuwe kijk op hoe je in Nederland zo slim mogelijk kunt omgaan met de inrichting van de ruimte. Limburg heeft deze methode, naar Amerikaans voorbeeld, uitgewerkt in een Nederlands instrument voor ruimtelijke ontwikkeling. Op Rijksniveau is VORm inmiddels overgenomen. Met de vestiging van het bedrijf EDCO B.V. in Roermond wordt nu invulling gegeven aan VORm.

EDCO B.V. is een in Eindhoven gevestigde handelsonderneming, die dagelijks meer dan 15.000 artikelen naar afnemers in heel Europa stuurt. Vanwege de goede ligging en bereikbaarheid (zeker na de komst van de A73 Zuid en de aftakking van die Rijksweg naar Duitsland) heeft het distributiebedrijf gekozen voor een locatie net naast bedrijventerrein 'Heide-Roerstreek-Keulsebaan' in Roermond voor de bouw van een tweede vestiging. In eerste aanleg heeft de onderneming 5 hectare nodig; op termijn verwacht men 25 hectare nodig te hebben. Die 25 ha. worden nu wel in één keer gekocht. De gekozen locatie ligt buiten de zogeheten contouren, dat is het gebied waar volgens de ruimtelijke regels niet gebouwd mag worden. In dit geval gaat het om een gebied met landschappelijke en ecologische waarden. Om de komst toch mogelijk maken, wordt het door de Provincie Limburg ontwikkelde VORm-instrument ingezet. In dit geval levert dat veel meer nieuwe natuur op dan uiteindelijk wordt ingeleverd.

VORm staat voor Verhandelbare Ontwikkelingsrechten methode. Die methode is gebaseerd op het voor-wat-hoort-wat-principe. Woningen, bedrijventerreinen, kantoren kunnen alléén buiten de daarvoor vastgestelde gebieden (vastgelegd in zogeheten contouren) worden gebouwd na een zorgvuldige planologische afweging én met een tegenprestatie. Hiervoor is een berekeningsmethode ontwikkeld. Die methode, inclusief de bijbehorende berekeningsmethode, is landelijk vernieuwend. De Provincie Limburg, en met name Gedeputeerde G. Driessen (CDA) heeft aan de wieg van de methode gestaan. In Limburg worden op dit moment diverse projecten dankzij VORm ontwikkeld, terwijl nog circa 60 projecten in de pijplijn zitten. Toepassen van dit instrument op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling is zodanig vernieuwend, ook landelijk gezien, dat bij de nadere uitwerking, ook van het project in Roermond, externe deskundigen worden betrokken.

Grote winnaar op lokaal niveau is de regio Midden-Limburg én de gemeente Roermond. Met de bedrijfsvestiging van EDCO b.v. komt nieuwe werkgelegenheid naar de regio én kan worden geïnvesteerd in 200 ha nieuwe natuur.

Locatie
Als vestigingslocatie is gekozen voor een gebied, direct grenzend aan het bedrijventerrein Heide-Roerstreek-Keulsebaan. De locatie is gelegen in een gebied met landschappelijke en ecologische waarden, maar door toepassing van het zogenoemde VORm-instrument wordt een tegenprestatie geleverd die méér oplevert voor de natuur dan uiteindelijk wordt ingeleverd. Integrale gebiedsontwikkeling is hierbij uitgangspunt. Om het bedrijf uitbreidingszekerheid te kunnen bieden in de toekomst is een afsprakenkader ondertekend. De Provincie Limburg heeft aan de ontwikkelingen volle medewerking toegezegd op grond van de methode VORm. In de nadere uitwerking van een door alle partijen getekende samenwerkingsovereenkomst zal volop aandacht zijn voor het maken van afspraken met pachters en andere grondgebruikers om de beoogde ontwikkelingen zorgvuldig in te passen. Ook wordt met REO Midden Limburg B.V. in overleg getreden, om de komst van dit nieuwe bedrijf zo goed mogelijk af te stemmen op andere bedrijfsvestigingen in de regio.

Onder druk
Het gebied Roermond-oost en omgeving staat door een aantal ruimtelijke ingrepen sterk onder druk. Het gaat daarbij vooral om de aanleg van een aantal wegen uit het zogeheten ViaLimburg-pakket: de Rijksweg 73-Zuid, de N280-Oost en de N293 Oosttangent Roermond. Om de verplichte natuurcompensatieprojecten en de bestaande ambitie voor bovenreguliere natuurontwikkeling op elkaar af te stemmen is de Integrale Natuurvisie Roermond en omstreken opgesteld. Zowel de gemeente Roermond, de Provincie Limburg, Habitura als de gemeente Roerdalen en de gebiedscommissie Ons WCL hebben in februari 2006 een intentieverklaring ondertekend met als doel de uitwerking van de integrale natuurvisie voortvarend op te pakken. Ons WCL heeft hiervoor een plan van aanpak opgesteld.

Partner
Partner in de gebiedsontwikkeling is Habitura, een in Oirschot gevestigde vennootschap die tot doel heeft het omzetten van landbouwgrond in natuurgebied. Dit gebeurt met de aankoop van agrarische gronden, waarvan bij verkoop voor andere doelen een gedeelte van het geld wordt gereserveerd voor nieuwe aankopen. Habitura heeft, vooruitlopend op de ontwikkelingen, al een grondpositie verworven in de regio. Habitura is voor de gemeente Roermond actief op zoek gegaan naar een bedrijf dat wilde investeren in werkgelegenheid én daarmee in natuur. De beoogde vestiging van EDCO b.v. is een eerste voorbeeld met een aanjagende functie voor het realiseren van de Natuurvisie Roermond-Oost.

19-1-2007 11:46