Gemeente Hengelo

Leerlingen OSG De Bataafse Kamp bezoeken het stadhuis

Het stadhuis, het college en de gemeenteraad zijn een paar begrippen die de leerlingen van openbare scholengemeenschap De Bataafse Kamp afgelopen periode op school hebben behandeld. Een informerende excursie aan het stadhuis van Hengelo was de afsluiting van het lesprogramma. Negentien studenten van het derde jaar vmbo waren daarom donderdagmorgen 18 januari naar het stadhuis gekomen. Excursieleider was Roeland Fens, gemeenteraadslid voor de VVD in Hengelo en docent maatschappijleer aan de OSG De Bataafse Kamp. De leerlingen wisten ongeveer wat ze zouden gaan zien in het stadhuis, omdat zij alles de afgelopen periode op school hebben behandeld.

Vragen genoeg

Wanneer de leerlingen met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurt in het stadhuis, wordt heel veel duidelijk voor de leerlingen, vertelt Fens. Er werd uitgelegd dat het college, de gemeenteraad maar ook de ambtelijke medewerkers elke dag druk zijn voor de inwoners van Hengelo.

In de raadszaal werd eerst eens goed rondgekeken nadat de leerlingen een uitleg kregen over de gemeenteraad en het college. Vragen als Waarom zit er geen VVD in het college? en Wat doet de raadsgriffier? werden gesteld. Na een goede uitleg werd één en ander duidelijk voor de leerlingen.

Wethouder Hans Kok heeft de leerlingen in de burgerzaal toegesproken. Er was genoeg ruimte voor vragen, die de leerlingen dan ook stelden. Wethouder Oude Alink gaat binnenkort op school langs om een gastcollege te geven. Na het gesprek met Kok gingen de leerlingen naar de trouwzaal waar twee van hen echt met elkaar getrouwd zijn. Ook de loketten van Burgerzaken zijn bekeken. De afgifte van paspoorten, rijbewijzen en de geboorteaangiften, geboortebewijzen en overlijdensaangiften werd hier uitgelegd. Natuurlijk kwam ook het Zorgloket aan bod.

Tot slot zijn de leerlingen ondanks het slechte weer de Stadhuistoren opgegaan. Het uitzicht was niet bijzonder mooi vanwege het weer maar dat mocht de pret niet drukken.

De leerlingen luisteren aandachtig naar hun docent