Politie Flevoland

Storm in Flevoland

Overleg in het actiecentrum

Flevoland, 19-01-2007 o De storm van donderdagmiddag en avond heeft ook in Flevoland de nodige overlast veroorzaakt en sporen achtergelaten.

Gebouwen

In de middaguren werden in Almere een schoolgebouw en het stadhuis ontruimd. Verder liepen naast woningen ook enkele bedrijven flink schade op doordat dak- en gevelpanelen wegwaaiden. In sommige gevallen leidde dat ook tot sluiten van het gebouw.

Vervoer

Later in de middag werd het treinverkeer gestopt ook omdat er op enkele stations glasplaten en dakplaten werden vernield door de harde wind en het daarmee voor reizigers onveilig werd op de perrons. Reizigers die strandden werden door tussenkomst van de gemeenten elders opgevangen.

Verkeer

Het verkeer ondervond grote overlast. Zo kantelde een vrachtwagen op de Nijkerkerweg die daardoor lange tijd was afgesloten. De Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen was eerder op de middag al gesloten voor het verkeer. Ook op de A27 ondervond het verkeer hinder en was de weg ook enige tijd beperkt berijdbaar of gesloten. Hetzelfde gebeurde op de Ganzenweg in de richting van Harderwijk en op de Hanzeweg tussen Dronten en Kampen.

Meldkamer

De gezamenlijke meldkamers van Brandweer, GGD en Politie verwerkten honderden meldingen. Om acht uur s avonds waren dat er al bijna 400. Veel meldingen kwamen voor rekening van de brandweer in de vorm van omgewaaide bomen en afgevallen dakpannen.

Actiecentrum

In het politiebureau aan de Doelen in Lelystad werd in de loop van de middag een actiecentrum ingericht waar de politie en de samenwerkende diensten een actieteam inzetten. Dit overkoepelende team heeft voortdurend contact gehad met de gemeenten in Flevoland en met het landelijke coördinatiecentrum. De korpsbeheerder, burgemeester Horselenberg van Lelystad, liet zich persoonlijk informeren en zag dat de hulpverlening in Flevoland op orde was.