Unicef



India: 40 procent van de kinderen onder de zes jaar is ondervoed 19 januari 2007 - Het Indiase beleid om ondervoeding van kinderen te bestrijden, mislukt. Dat heeft premier Manmohan Singh deze week geschreven in een brief aan deelstaatbestuurders.

Het in 1975 begonnen programma ondersteunt vijftig miljoen kinderen onder de zes jaar, maar 110 miljoen kinderen worden niet geholpen. Dat concludeerde het ministerie van Volksgezondheid onlangs in een rapport aan Singh.

Geen verbetering
"Er is sterk bewijs dat het programma tot geen enkele substantiële verbetering heeft geleid in de voeding van kinderen onder de zes", schreef Singh in de brief. Het aandeel ondervoede kinderen in India in deze leeftijdsgroep "behoort nog altijd tot de hoogste in de wereld."

In sommige deelstaten, waaronder Uttar Pradesh dat het hoogste inwonertal heeft, is volgens Unicef 40 procent van de kinderen onder de zes jaar ondervoed. In de Afrikaanse landen beneden de Sahara ligt dat percentage gemiddeld rond de 30. Volgens ontwikkelingsorganisatie Plan is zelfs bijna de helft van de kinderen onder de vijf ondervoed.

Zuid-Azië
Afgelopen oktober maakte het International Food Policy Research Institute bekend dat Zuid-Azië verhoudingsgewijs het grootste aandeel ondervoede kinderen ter wereld heeft, terwijl Afrika het meest te lijden heeft onder kindersterfte.

Het probleem speelt ook in andere landen in de regio. De helft van de ondervoede kinderen in de wereld woont in Zuid-Azië, aldus Unicef. En van alle baby's in Zuid-Azië heeft 31 procent een te laag geboortegewicht (lager dan vijf pond), het hoogste aandeel in de wereld. In India is een op de drie vrouwen ondervoed.

Corruptie
Het Indiase programma Integrated Child Development Services (ICDS), dat miljarden dollars per jaar kost, levert aanvullende maaltijden, medische controles en behandelingen voor zwangere vrouwen en vaccinaties voor kinderen. De bedoeling was ervoor te zorgen dat alle schoolkinderen ten minste één voedzame maaltijd per dag zouden krijgen, maar dat is mislukt. Tweederde van de kinderen ontvangt bovendien de standaardvaccinaties niet.

Volgens Indiase media heeft de distributie van voedsel en vaccinaties te lijden onder corruptie. Voedsel dat voor kinderen bedoeld is, wordt gestolen en verkocht, en in sommige gevallen aan vee gevoerd. Singh heeft de 28 deelstaten opgedragen de uitvoering van het ICDS-programma te onderzoeken en te verbeteren.

Armoede
De Indiase economie is de afgelopen drie jaar met 8 procent per jaar gegroeid. Naar verwachting wordt in maart het huidige fiscale jaar afgesloten met 9 procent groei. Nog ongeveer 300 miljoen Indiërs leven onder de armoedegrens van een dollar per dag.

Bron: NRC