Provincie Groningen

van het Rijk Noord-Nederland biedt zich aan als `duurzame partner' van het Rijk 19 januari 2007

Noord-Nederland steekt de hand uit naar het nieuwe kabinet. Zo wil het bij het oplossen van het milieuvraagstuk de komende jaren een grote rol gaan spelen, vooral op het gebied van duurzame energie en watertechnologie. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft het manifest `Stem van het Noorden' (PDF document) aan informateur Wijffels aangeboden. Het manifest is een aanbod van het Noorden aan het nieuwe kabinet om de kansen die er in Noord-Nederland liggen te benutten. Hierover wil het SNN ook in de toekomst graag in gesprek blijven met het Rijk.

Bij het oplossen van de milieuproblematiek zal het kabinet alle hulp kunnen gebruiken die het kan krijgen. Noord-Nederland heeft genoeg te bieden. En dat is niet alleen doordat het een groot deel van de CO2-belasting van ons land op kan vangen. Met initiatieven als Energy Valley en Wesus wordt er in het Noorden gewerkt aan unieke clusters van activiteiten die een belangrijke bijdrage kunnen gaan leveren aan een schoon en duurzaam Nederland.

Met het manifest wil Noord-Nederland verder aangeven dat het met zijn kwaliteiten een wezenlijke bijdrage wil en kan leveren aan de nationale economie in bredere zin. Belangrijke aandachtspunten in het manifest zijn bijvoorbeeld naast de ruimtelijke kwaliteit, de Noordelijke Ontwikkelingsas, ondernemerschap en het grote arbeidspotentieel.

Met de uitvoering van het Kompas voor het Noorden heeft Noord-Nederland de afgelopen zeven jaren een goede basis gelegd voor een gezonde toekomst van Noord-Nederland. De provincies hebben dat niet alleen gedaan. De medeoverheden, sociale partners en kennisinstellingen hebben daaraan een belangrijke bijdrage geleverd. Daarom is het manifest ook voorgelegd aan de gemeenten Assen, Emmen, Groningen en Leeuwarden (NG4), aan de noordelijke HBO-instellingen en de RUG en aan de maatschappelijke organisaties die zijn vertegenwoordigd in de SEAN. Deze partners hebben ook bij de totstandkoming van het manifest een belangrijke rol gespeeld.

19 januari 2007