Veilig Amsterdam


Nieuwste buurtcijfers leefbaarheid en veiligheid staan weer online 19/01/2007 - De nieuwste Buurtcijfers Leefbaarheid en Veiligheid zijn weer beschikbaar. Zoals inmiddels gebruikelijk verschijnen deze tweemaandelijks in een update op de website www.eenveiligamsterdam.nl. Deze keer gaat het om de cijfers over de periode september en oktober 2006.

Buurtcijfers en Veiligheidsindex
De Buurtcijfers Leefbaarheid en Veiligheid verschijnen sinds mei 2006 op het web. De cijfers van politie, Openbaar Ministerie en gemeente geven een feitelijk inzicht in wat zich in de Amsterdamse buurten op veiligheidsgebied heeft voorgedaan en hoe bewoners over de leefbaarheid in hun buurt denken. De cijfers worden iedere keer vergeleken met die uit dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Daarnaast wordt per buurt aangegeven hoe deze scoort op de zogenaamde Veiligheidsindex. Met de index wordt gemeten hoe de veiligheid zich in Amsterdam door de jaren heen en per buurt ontwikkelt. De index maakt het mogelijk om op zowel stads- als buurtniveau tendensen te bespeuren en vergelijkingen te maken.

Nieuw is dat vanaf nu ook te zien is hoeveel zaken het Openbaar Ministerie in de verschillende wijkteams van politie afgehandeld heeft. Zo ontstaat een completer beeld van de bestrijding van overlast en criminaliteit in de wijken van Amsterdam.

Amsterdam weer veiliger in 2006
Over anderhalve maand, als de gegevens van de laatste twee maanden van 2006 volledig zijn, is het mogelijk om een vergelijking te maken tussen 2005 en 2006. Hoofdcommissaris van politie Bernard Welten liet in zijn Nieuwjaarspeech al weten dat Amsterdam het afgelopen jaar weer veiliger is geworden. De eerste informatie over de laatste maanden bood volgens hem geen aanleiding om te denken dat de positieve trend in die maanden anders zou zijn.

De buurtcijfers zijn in te zien via de pagina:
http://buurtcijfers.eenveiligamsterdam.nl

Overzicht opvallende ontwikkelingen september-oktober 2006 In de periode september-oktober 2006 deed zich in een vijftal buurten een opvallende stijging van overlast voor. Soms werd deze veroorzaakt door jongeren, soms door de aanwezigheid van verwarde personen. Daarnaast hadden drie buurten te maken met een opvallende stijging van de vermogenscriminaliteit, terwijl op het Leidseplein meer geweldsincidenten plaatsvonden.

In al deze buurten is inmiddels een begin gemaakt met het bestrijden van de toegenomen overlast. Hier een overzicht van de buurten, problemen en getroffen maatregelen:

Burgwallen-Oude Zijde: In deze buurtcombinatie is sprake van een toename van de overlast. Dit betreft een toename van de overlast door gestoorde/verwarde personen op en rond het Oudekerksplein, binnenkort worden er daarom cameras geplaatst op en rond het Oudekerksplein.

Jordaan: Ook hier is sprake van een stijging van de overlast door gestoorde/verwarde personen. In de zomermaanden neemt de overlast hier altijd toe. De overlast is nu wat meer gestegen, de ontwikkeling blijft gevolgd worden.
Weteringschans: In deze buurtcombinatie is de geweldscriminaliteit (met name bedreigingen) gestegen. Dit is eerder geconstateerd (buurtcijfers juli en augustus) en vooral een gevolg van een stijging van het uitgaansgeweld op het Leidseplein. Het Leidseplein is een aandachtsgebied in het Veiligheidsplan Amsterdam, dit gebied krijgt daardoor extra aandacht en inzet van politie, stadsdeel en centrale stad.

Overtoomse Sluis: In deze buurtcombinatie is sprake van een stijging van de overlast. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door een toename van de jeugdoverlast op het Cremerplein. De aanpak van deze jeugdoverlast vindt, zoals stadsbreed is ingezet, plaats via de groepsaanpak. In 2007 zal het stadsdeel een extra beheerder op het Cremerplein inzetten.

IJburg: In deze buurtcombinatie hadden we eerder al geconstateerd dat de vermogenscriminaliteit vooral steeg door een toename van diefstal uit/vanaf motorvoertuigen. Door het stijgende aantal inwoners van IJburg en omdat IJburg beter toegankelijk is geworden, zijn de kansen voor criminelen toegenomen. Inmiddels is er een aantal daders aangehouden.

Landlust/Sloterdijk: Hier is sprake van een toename van de jeugdoverlast. Ook hier is de groepsaanpak ingezet.

De Kolenkit: In deze buurtcombinatie is sprake van een stijging van de vermogenscriminaliteit, vooral diefstal/inbraak woning en diefstal uit/vanaf motorvoertuigen is gestegen. De politie doet aan voorlichting via het verspreiden van flyers en een buurtpreventiebrief. Verder wordt er meer gesurveilleerd. Er zijn onderhandelingen gaande om een groep jongeren toezicht te laten houden.

Osdorp-Midden: In deze buurtcombinatie wordt nu een stijging van de geweldscriminaliteit geconstateerd, deze wordt nog nader onderzocht. Eerder was een stijging van de vermogenscriminaliteit geconstateerd. Osdorp-Midden is een stedelijk vernieuwingsgebied, er is extra politie-inzet en jongerentoezicht.

Sloter/Riekerpolder: In deze buurtcombinatie is sprake van een toename van de incidenten overlast. De overlast stijgt gestaag (gemiddelde stijging met 3 incidenten per maand), maar is nog op een relatief laag niveau. Met het oog daarop wordt de ontwikkeling van de overlast in deze buurt scherp gevolgd.

Pagina buurtcijfers

Kijk ook bij

> Buurtcijfers Leefbaarheid en Veiligheid »