Inspectie Werk en Inkomen

IWI: CWI helpt beperkt deel aanvragers uitkering aan werk

De meeste werkzoekenden vinden dat CWI, UWV en sociale dienst hen netjes behandelen als ze een uitkering aanvragen. De informatie die ze krijgen is voor hen meestal begrijpelijk en eenduidig. Ze zijn er minder over te spreken dat ze dezelfde gegevens meer dan eens moeten aanleveren. Elf procent van de mensen die binnen drie maanden na het aanvragen van een uitkering nieuw werk vindt, vindt dit direct via CWI. Ongeveer een even grote groep vindt dit indirect via CWI. Voor de totale groep mensen die CWI doorstuurt naar UWV en sociale dienst geldt dat drie procent direct en drie procent indirect in de eerste drie maanden een nieuwe baan vindt via CWI. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Eerste contacten met de keten van de Inspectie Werk en Inkomen.

Een kwart van de mensen die bij CWI aankloppen voor een uitkering, vraagt uiteindelijk toch geen uitkering aan. Bijvoorbeeld omdat ze zelf of via CWI snel nieuw werk vinden of een opleiding gaan volgen. Van de grote groep die wel een WW- of bijstandsuitkering aanvraagt, stuurt CWI de aanvraag door naar UWV of gemeente. IWI onderzocht hoe hun contacten met deze organisaties verlopen.

Iets meer dan de helft van de WW-aanvragers vraagt de uitkering aan via internet met de E-intake. Op gebruiksgemak scoort de elektronische aanvraag even goed als de papieren aanvraag. Een digitale aangifte is nu nog geen garantie dat iemand zijn gegevens maar één keer hoeft op te geven. Uit het onderzoek van IWI blijkt dat veel mensen het hinderlijk vinden als ze meerdere keren dezelfde informatie moeten geven. Er is wetgeving in de maak die het dubbel vragen van gegevens door verschillende overheidsinstanties verbiedt.

IWI is positief over het feit dat de meeste aanvragers binnen twee maanden na hun aanvraag horen of ze wel of geen uitkering krijgen. Ongeveer de helft van de mensen heeft geen voorschot aangevraagd, omdat ze er niet van op de hoogte waren dat ze een voorschot hadden kunnen aanvragen. Inmiddels is de wetgeving op dit punt aangepast, waardoor gemeenten sneller voorschotten moeten betalen aan mensen die bijstand aanvragen. De minister van SZW heeft met UWV afgesproken dat UWV betalingen aan mensen die een WW-uitkering aanvragen sneller zal afhandelen.

Eerste contacten met de keten is de eerste rapportage over een in mei 2006 gestart tweejarig onderzoek. IWI volgt een grote groep mensen die een uitkering hebben aangevraagd bij hun zoektocht naar werk. In dit rapport staan de eerste drie maanden na de aanvraag van een uitkering centraal.

persbericht IWI, 19 januari 2007

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.