Openbaar Ministerie

Reactie op berichtgeving in De Telegraaf d.d. 19 januari 2007

Amsterdam, 19 januari 2007

In De Telegraaf van heden â 19 januari 2007 - staat een artikel over de tenuitvoerlegging van de straf die het Gerechtshof Amsterdam Ãzgur O. oplegde op 12 juli 2004 voor de moord op Marion en Romy. Het Hof veroordeelde Ãzgur O. voor medeplichtigheid aan die moord tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Dit artikel roept de vraag op waarom Ãzgur O. zijn straf nog niet uitzit.

Op 19 juli 2004 is door Ãzgur O. cassatie ingesteld. De Hoge Raad heeft op 16 augustus 2005 de uitspraak van het Amsterdamse Hof bevestigd. In januari 2006 is er contact geweest met het arrondissementsparket Alkmaar, waarop het ressortsparket Amsterdam de executie van dit arrest in maart 2006 administratief heeft verwerkt. Helaas is toen abusievelijk het L(andelijk) C(oördinatiepunt) A(rrestatiebevelen) niet ingelicht, waardoor de straf feitelijk niet tenuitvoer werd gelegd.

Op 22 november 2006 heeft de advocaat, mr. Chr. Veraart, aan het openbaar ministerie opheldering gevraagd. Hierop heeft het ressortsparket de executie met onmiddellijke voorrang ter hand genomen. Er is meteen contact gelegd met het LCA om Ãzgur O. zijn straf zo snel mogelijk te laten uitzitten. Het ressortsparket heeft op 20 december 2006 contact gehad met mr. Veraart en hem de gang van zaken uitgelegd. Mr. Veraart gaf als reactie dat hij na drie tot vier maanden nogmaals bij het ressortsparket zou informeren. Inmiddels is bekend dat de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf 10 april a.s. zal aanvangen.