VVD


19-1-2007

Taakopdracht VVD Evaluatiecommissie Verkiezingen 2006

Aanleiding
Na de teleurstellende verkiezingsuitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 heeft het Hoofdbestuur besloten versneld een aan de Algemene Vergadering toegezegde evaluatiecommissie in te stellen. Ook de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 zal hierbij betrokken worden. Reeds eerder is al aan de Algemene Vergadering toegezegd dat de ledenraadplegingen geëvalueerd zullen worden. Gezien het belang van de ledenraadpleging voor het lijsttrekkerschap van mei 2006 wordt de gang van zaken rondom deze ledenraadpleging in het bijzonder bij de evaluatie betrokken.

Opdracht
Het doel van deze evaluatiecommissie is een analyse te maken van de gevoerde campagne's voor en de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen en de Tweede Kamerverkiezingen in 2006. Voorts zal zij daarbij het proces en de effecten van de ledenraadplegingen analyseren. De commissie zal aanbevelingen voor de toekomst doen.

Context en cultuur
De commissie zal de resultaten voor de VVD van deze twee verkiezingscampagnes en de ledenraadplegingmede moeten bezien in het licht van de toekomstige rol die is weggelegd voor een politieke partij. Essentieel element daarbij is de cultuur binnen de VVD en dan met name de beantwoording van de vragen: hoe kan de partij haar leden erbij betrekken en betrokken houden.

Samenstelling De evaluatiecommissie staat onder leiding van Sybilla Dekker en bestaat verder uit Henk Borger (voorzitter afdeling Hof van Twente), Tanja Haseloop (gemeenteraadslid Leek), Bert van Dijk (voorzitter programmacommissie Noord-Brabant), Jan Schrijen (Dijkgraaf Roer en Overmaas), Judith Tielen (voorzitter afdeling Utrecht) en Bruno Bruins (staatssecretaris OCW). Daarnaast is een klankbordgroep geformeerd van 25 VVD'ers uit het gehele land. Deze klankbordgroep is zo breed mogelijk samengesteld.

Werkwijze
De commissie bepaalt haar eigen werkwijze en voert deze uit onafhankelijk van zowel hoofdbestuur als parlementaire fracties. Alle reacties die naar aanleiding van de verkiezingscampagne's zijn binnen gekomen worden aan de commissie beschikbaar gesteld. Daarnaast zullen de leden van de partij in staat gesteld worden om via het e-mailadres commissiedekker@vvd.nl rechtstreeks reacties aan de commissie te geven. De commissie zal de beschikking krijgen over alle relevante (partij)publicaties en kan gesprekken voeren met hoofdrolspelers uit de diverse campagnes en ledenraadpleging. Zij zal zelf ook actief mensen benaderen en gesprekken in het land voeren.

Tijdpad
In de partijraad van 23 juni 2007 zal het rapport worden besproken, waarna in de Algemene Vergadering in het najaar het eindrapport van de commissie, inclusief de reactie van het hoofdbestuur, zal worden behandeld ter besluitvorming. Tijdens de AV van 11 en 12 mei 2007 zal de commissie verslag doen van de voortgang van haar werkzaamheden tijdens een deelsessie.

Faciliteiten
De commissie zal ondersteund worden door een medewerker van het algemeen secretariaat en kan tevens een beroep doen op de voorlichter van de partij.