Gemeente Breda

Nieuw parkeerverwijssysteem draagt bij aan schone lucht

Vanaf de ring Breda zo efficiënt mogelijk naar een parkeerplek in de binnenstad. Dat is het grote voordeel van het nieuwe parkeerverwijssysteem dat het gemeentebestuur van Breda gaat invoeren in de stad. Vanaf 2008 wordt de automobilist vanaf de stadsontsluitingswegen zo snel mogelijk naar een parkeergelegenheid verwezen. Het bestuur wil dit nieuwe systeem invoeren omdat minder zoekverkeer bijdraagt aan een schonere lucht en de binnenstad beter bereikbaar houdt.

Het huidige parkeerverwijssysteem is aan vervanging toe. Het systeem dat Breda van plan is aan te schaffen heeft een groter bereik dan het oude. Dat betekent dat automobilisten al vanaf de noordelijke en zuidelijke rondweg naar een vrije parkeerplek in de binnenstad geleid worden. Zo blijft Breda ook in de toekomst goed bereikbaar.

Breda heeft de ambitie om in 2010 te voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Daarom gaat de gemeente onderzoeken of het nieuwe systeem het verkeer zo kan geleiden dat bij pieken van fijnstof en CO2 op de ene locatie, het autoverkeer via een andere weg rijdt. Wethouders Willems van Verkeer en Milieu: We treffen volop maatregelen om de lucht in de stad schoner te krijgen. Met dit systeem zouden we in de toekomst bepaalde straten voor verkeer af kunnen sluiten als de luchtkwaliteit daar aanleiding toe geeft.

Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem in 2008 geïntroduceerd wordt. Breda betrekt diverse maatschappelijke partijen, zoals de VVV, Chassé Theater en Brabantse Milieu Federatie bij de voorbereidingen op het nieuwe systeem. De kosten van de aanschaf en introductie worden in de loop van 2007 bekend.

Breda, 19 januari 2007