Groen!

Brussel, 19 janauri 2007

Paars holt antidiscriminatiewet uit.

Naar aanleiding van de racistische moorden vorig jaar in Antwerpen struikelden de politieke partijen over elkaar om te verklaren dat racisme hard zou aangepakt worden. Gisteren heeft paars in de Kamer echter de antiracismewet van 2003 uitgehold door het de facto afvoeren van de praktijktesten. Paars wil niet langer een Koninklijk Besluit maken dat voorziet in de regeling van zo'n praktijktest.

Praktijktesten zijn nodig om racisme vast te stellen en kunnen zorgen voor het nodige bewijsmateriaal. De wet voorzag dat een Koninklijk Besluit de concrete uitwerking hiervan zou bepalen. Zo'n regeling is nodig om te zorgen voor een eenvormige, objectieve test die de regels van de privacy niet schendt. De rechtspraktijk toont aan dat rechters zeer wantrouwig zijn om een niet geregelde praktijktest te bevelen. Dit is logisch, want door het ontbreken van een eenvormige test kunnen er in praktijk verschillende testen ontstaan. De omkering van de bewijslast waar de regering mee uitpakt bestaat vandaag al in de wetgeving.

De overheid heeft wel een regelgevend kader in de vorm van de antidiscriminatiewet dat stelt dat discriminatie verboden is, maar geeft weinig instrumenten aan de slachtoffers om dit ook echt afdwingbaar te maken. Zeker nu de discriminatie en racismezaken toevertrouwd zullen worden aan de burgerlijke rechter in plaats van aan de strafrechter zijn zo'n praktijktesten nodig. Voor een burgerlijke rechter moet het slachtoffer het onderzoek zelf voeren en de nodige elementen aanbrengen.

Racisme en antidiscriminatie moeten hard aangepakt worden. Het gaat immers over sluipend gif in onze samenleving die kansen van mensen ondermijnt en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet. Groen! wil dan ook een bijzonder bewijs voor racisme en discriminatie in de vorm van een praktijktest. Dit is niet meer dan logisch en noodzakelijk. Met deze beslissing geeft paars het signaal dat racisme en discriminatie geen prioriteit is.

Tinne Van der Straeten, ondervoorzitter Groen!