Gemeente Breda

Breda herstelt ergste stormschade

Een inventarisatie van vanmiddag 13.00 uur geeft aan dat verspreid over de stad ongeveer 75 bomen, 7 straatlantaarns en 15 verkeerslichten zijn beschadigd. Er wordt hard gewerkt om de ergste problemen op te lossen. Veegwagens maken wegen en fietspaden vrij van takken.

Vandaag zijn 20 medewerkers aan de slag gegaan om de ergste problemen door omgewaaide bomen en afgerukte takken op te lossen. Overigens is hier gisteren al mee begonnen. Om half 2 vannacht, toen de storm wat ging liggen en de situatie minder dreigend werd, zijn de werkzaamheden onderbroken.

Naast de ploegen die het werk hebben voortgezet zijn medewerkers ingezet om minder direct zichtbare schade op te nemen. Bij iedere storm opnieuw blijkt namelijk dat veel schade wordt aangericht aan wortels en takken zonder dat bomen omwaaien. Veel van deze bomen moeten om veiligheidsredenen alsnog gerooid worden Het precieze aantal is nu nog niet te bepalen.

Meest in het oog springende schadegevallen zijn twee zware, omgewaaide bomen in het park Valkenberg en acht grote platanen bij basisschool De Burchtgaarde in de Twikkelstraat. Bij deze school moet van 25-30 bomen de kruin met voorrang worden verkleind om acuut gevaar te voorkomen. Een losstaande populier aan de Allerheiligenweg heeft schade aangericht aan de waterleiding en in de Viandenlaan is een boom in een particuliere tuin gevallen.

Ondanks de grote inzet die nodig is levert het herstel van stormschade minder problemen op dan werd gevreesd. De oorzaken zijn dat het Bredase bomenbestand in goede conditie verkeert en ook dat de gemeente zich vooraf goed heeft voor kunnen bereiden op de te verwachten problemen.

De weersverwachtingen maakten immers al vroeg duidelijk dat een zware storm op komst was. Daardoor konden ploegen worden samengesteld die snel konden uitrukken naar plaatsen waar dit nodig was. Daarbij is prioriteit gegeven aan het voorkomen van (levens)gevaarlijke situaties en waar nodig heeft de gemeente ook op particulier terrein geholpen als de omstandigheden hierom vroegen. In de districtspost Zuidoost aan de Verlengde Poolseweg is een speciaal coördinatiepunt ingericht om snel te kunnen reageren op meldingen

Aan het eind van de middag wordt bepaald of dit weekend wordt doorgewerkt. In ieder geval blijft een ploeg paraat om direct in te kunnen grijpen als de situatie hierom vraagt. De komende weken worden twee bomenploegen ingezet om de overige schade weg te werken.

De gemeente inspecteert ieder jaar opnieuw de 90.000 bomen stadsbomen. Daarbij wordt vooral gekeken naar de veiligheid. Op basis daarvan zijn deze winter 270 zwakke bomen gerooid.

Breda, 19 januari 2007