Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Gedragscode Defensie geen wondermiddel, maar stap in goede richting

19-01-2007 * De nieuwe koers van het ministerie van Defensie ter bestrijding van wangedrag kan rekenen op de steun van de SP. Defensiewoordvoerder Paul Lempens: "Staatssecretaris Van der Knaap is met invoering van een gedragscode begonnen met de verbetering van de sociale veiligheid binnen de defensieorganisatie. Wij zullen hem zo veel als mogelijk steunen. De kosten die met de operatie zijn gemoeid moeten echter niet worden afgeschoven op andere ministeries."

De gedragscode volgt op tal van ernstige incidenten met seksuele intimidatie en ander wangedrag door militair personeel. Een speciaal ingestelde Commissie Staal deed hier onderzoek naar en kwam afgelopen najaar met vele aanbevelingen. Die nu worden uitgevoerd. Lempens: "De opstelling van zo'n gedragscode kan helpen, maar het is geen wondermiddel. De code is een hulpmiddel om het gedrag van iedereen tegen het licht te houden. Sterk sociaal en invoelend leiderschap op alle niveaus is de belangrijkste vereiste. Dat blijft in de voorlopige gedragscode helaas onderbelicht." Defensie wil eind maart na breed gevoerde discussie een definitieve versie van de code vaststellen.

De jaarlijkse kosten die met de operatie zijn gemoeid, zo'n 40 miljoen euro, moeten volgens Lempens gewoon voor rekening van Defensie komen. "De neiging om dat af te schuiven op andere ministeries is ook een voorbeeld van verbeterbaar gedrag. De torenhoge kosten voor de oorlog in Afghanistan, die al voor een belangrijk deel door Ontwikkelingssamenwerking worden betaald, en de vele dure wapensystemen slokken alles op. Investeren in het eigen personeel is iets waar je als organisatie zelf de financiële verantwoordelijkheid voor moet nemen. Dan kopen ze maar een JSF minder."