Ingezonden persbericht


EERSTE CANNABISAPOTHEEK VAN NEDERLAND VAN START IN GRONINGEN

De eerste officiële cannabisapotheek van Nederland wordt vrijdag 19 januari officieel geopend in de stad Groningen. Om 14.00 uur zullen oud gemeenteraadslid Fleur Woudstra samen met apotheker Lisette Wijnkoop en Wethouder Jannie Visscher van Welzijn de eerste cannabis op recept uitreiken aan de veel besproken Groningse MS patiënt Wim Moorlag.

De Cannabis Apotheek, gevestigd aan de Oostersingel 3, 9713 EW Groningen, is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Medicinale Cannabis Nederland (MCN) en Woudstra. Al meer dan twee jaar ijveren zij voor beter betaalbare legale verstrekking van medicinale cannabis in Nederland. Mede dankzij Mede dankzij de initiatieven en de niet aflatende inzet van voormalig gemeenteraadslid Fleur Woudstra en de positieve opstelling van het Groninger Gemeentebestuur gemeente bestuur is het nu toch gelukt de Cannabis Apotheek optimaal van de grond te krijgen.

In Nederland zijn circa 15.000 mensen die cannabis gebruiken voor een ziekte of aandoening. Sinds september 2003 is cannabis voor medicinaal gebruik op recept verkrijgbaar bij elke apotheek in Nederland. Deze cannabis wordt door de enige Staatskweker (toevallig in Oost Groningen) geteeld en wordt die verwerkt in opdracht van het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) van het ministerie van VWS. Veel artsen en apothekers in Nederland weten helaas nog te weinig over cannabis als medicijn en de werking ervan, waardoor het moeilijk voor hen is om hun patiënten hierover goed te informeren.

Medicinale cannabis van BMC was tot voor kort veel duurder dan de cannabis in coffeeshops. Omdat een aantal zorgverzekeraars cannabis als medicijn niet vergoedt, zochten veel patiënten hun toevlucht tot de goedkopere maar ongecontroleerde en vaak met pesticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen vervuilde cannabis uit coffeeshops.

In de Groningse Cannabis Apotheek wordt uitsluitend gecontroleerde en gegarandeerde cannabis verkocht voor een aanzienlijk lagere prijs dan in de gewone apotheek. Dit is mogelijk dankzij de medewerking van BMC, die deze cannabis op basis van een onderling contract speciaal voor de Stichting MCN -die op non-profit basis werkt- in grootverpakking aanlevert, waardoor een lagere prijs kon worden bedongen. Uiteindelijk kost de cannabis bij de Cannabisapotheek ca 30 % minder dan in de reguliere apotheek. De laatste tijd zijn de coffeeshopprijzen aanzienlijk gestegen, waardoor de prijs in de Cannabis Apotheek nu onder die van de Nederlandse coffeeshops is komen te liggen.

Belangrijke doelstelling van de stichting MCN is ook om zowel patiënten als voorschrijvers (artsen en specialisten) van goede informatie te voorzien over de mogelijkheden van het gebruik van cannabis voor diverse aandoeningen. Daarvoor is een verhelderende website ingericht: www.decannabisapotheek.nl Natuurlijk kunnen patiënten op de website en in de apotheek aan de Oostersingel 3 altijd terecht voor mondelinge informatie. Speciaal voor artsen en specialisten zal de Stichting MCN dit najaar een mini-symposium over medicinale cannabis in Groningen organiseren.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met initiatiefneemster Fleur Woudstra: 06- 289 22 4 77, Stichting MCN 06-33832496 of met de Cannabis Apotheek 050-3131026.


---- --