16 januari 200 7

Rechtsbescherming belastingplichtige in internationaal inlichtingenverkeer is slecht geregeld

Promotie fiscaliste Tonny Schenk-Geers

Globalisering maakt het steeds gewoner dat we in het buitenland geld verdienen. Maar ook daarover moet belasting worden betaald. Daarvoor is het noodzakelijk dat fiscale gegevens van belastingplichtigen naar het land worden gestuurd waar uiteindelijk de aanslag op de mat valt. Fiscaliste Tonny Schenk-Geers stelt in haar proefschrift dat de rechtsbescherming van de belastingbetaler in het internationale verkeer beter moet worden geregeld. Zij promoveert 19 januari.

In iedere samenleving moeten burgers belasting betalen. Nu de wereld steeds meer een global village wordt en economieën meer en meer met elkaar verweven raken, vinden delen van het inkomen of de winst van belastingplichtigen vaker hun oorsprong in andere landen dan het woonland. Om te weten hoeveel belasting zijn burgers moeten betalen, heeft een staat ook informatie nodig over het geld dat door hen in een andere staat wordt verdiend. Ook om dubbele belasting te voorkomen moeten fiscale gegevens worden uitgewisseld. Deze gegevensuitwisseling is in belastingverdragen en in Europese regelgeving verplicht gesteld, en wordt binnen de OESO en de Europese Unie gezien als hét middel in de strijd tegen belastingontwijking. De belastingplichtigen in de staten moeten meewerken aan het verstrekken van gegevens over hun inkomen of dat van een ander, anders kunnen staten deze informatie niet uitwisselen. De volkenrechtelijke rechtsbetrekking tussen de staten (om fiscale gegevens uit te wisselen) veronderstelt dus een publiekrechtelijke (fiscale) rechtsbetrekking tussen de staat en zijn belastingplichtige die de gegevens moet leveren. Voor die belastingplichtige brengt de verstrekking van gegevens consequenties met zich mee. Hij loopt het risico dat de bij hem verzamelde gegevens niet correct zijn, of in de andere staat niet correct worden geïnterpreteerd, of dat zij niet behoorlijk worden geheimgehouden. Ook kunnen zij door de andere staat onrechtmatig worden gebruikt. Daardoor kan voor de informatieleverende belastingplichtige schade ontstaan aan zijn goede naam, reputatie of economische belangen. In haar proefschrift gaat Tonny Schenk-Geers op deze materie in. Heeft de uitwisselende staat (naast zijn volkenrechtelijke rechtsplicht tegenover zijn verdragspartner) ook een rechtsplicht tegenover die belastingplichtigen, om diens belangen af te wegen? Volgens de promovenda moet de uitwisselende staat de belangen van zijn informatieleveranciers wel degelijk beschermen. Maar op dit moment gebeurt dat nog te weinig: de positie van de belastingplichtige is slecht geregeld. Volgens Schenk-Geers is het van groot belang dat de belastingplichtige meer mogelijkheden krijgt om in verzet te komen als zijn fiscale gegevens worden overgedragen naar een ander land. Zij pleit ervoor dat in internationale uitwisselingsregelingen en in nationale wetten verplicht wordt gesteld dat het besluit tot verstrekking van belastinggegevens aan het buitenland bekend wordt gemaakt. Deze bekendmaking aan de belastingplichtige zal in normale gevallen moeten plaatsvinden vóórdat de gegevens daadwerkelijk worden verstrekt. De belastingplichtige moet daartegen bezwaar en beroep kunnen aantekenen, iets wat in de meeste staten nu nog niet kan.

Mr. Tonny Schenk-Geers studeerde - na jarenlang werkzaam te zijn geweest in het voortgezet onderwijs - fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1988 werkte zij achtereenvolgens bij het ministerie van Financiën, de FIOD (team Internationaal), en weer bij Financiën. Sinds 2000 is zij in dienst bij het Centrum voor Proces- en Productontwikkeling van de Belastingdienst.

Noot voor de pers
Tonny Schenk promoveert vrijdag 19 januari 2007 om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Internationale fiscale gegevensuitwisseling en de rechtsbescherming van de belastingplichtige. Promotoren zijn prof.mr. R.H. Happé en prof.mr. E.C.M.M. Kemmeren, copromotor is mr.dr. H.L.M. Gribnau. Het proefschrift wordt uitgegeven door Kluwer en verschijnt in de serie Fiscale Monografieën (nr. 12; ISBN 978 90 130 42788). Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 - 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Tonny Schenk is bereikbaar op tel. 020 - 482 2717 (thuis), 030 - 275 6259 (werk), e-mail t.schenk-geers@belastingdienst.nl (werk), acmschenk@planet.nl (thuis). Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/

UvT Persbericht