TNO

TNO magazine

Persbericht 2007-5

Gereedschap dat comfort biedt tijdens gebruik is niet alleen belangrijk vanuit gezondheidskundig oogpunt, maar ook vanuit economisch oogpunt. De productiviteit stijgt bij het gebruik van comfortabel gereedschap. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van TNO'er Lottie Kuijt-Evers, die op 19 januari 2007 a.s. promoveert aan de TU Delft.

Haar proefschrift 'Comfort in using handtools; Theory, design and evaluation' geeft ontwerpers antwoord op de vraag hoe handgereedschap, zoals schroevendraaiers, schilderskwasten en zagen, ontworpen moet worden zodat de eindgebruiker er op een prettige en efficiënte wijze mee kan werken. Door middel van een door haar ontwikkelde comfortvragenlijst kunnen ontwerpers aan de slag met het ontwikkelen van handgereedschap dat meer comfort biedt tijdens het gebruik. Het is hierbij van groot belang dat eindgebruikers ingeschakeld worden in het ontwerpproces.

Het onderzoek is onderdeel van de totaalaanpak Design for Human Performance van TNO, welke de link vormt tussen mens en techniek in de arbeidssituatie. Het doel is de prestaties van medewerkers te verbeteren. In de visie van TNO halen bedrijven het beste uit hun personeel wanneer ontwerp van werkplekken, processen, ondersteunende technieken en arbeidsmiddelen zijn afgestemd op de medewerkers.

Voor de samenvatting van het proefschrift kunt u hier klikken.

17 januari 2007

Woensdag 17 januari 2007

Persvoorlichting
M.J.M. (Maarten) Lörtzer
T 015 269 49 75

J. (June) Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35
E pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA Delft