Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Vrijdag 19 januari 2007

Embargo tot vrijdag 19 januari 2007 16.00 uur

"Gilde Opleidingen én College Den Hulster winnaar Probst Award 2007"

Venlo -De jaarlijkse Probst Award van de KvK Limburg-Noord wordt vandaag toegekend aan niet één maar twee kandidaten; Gilde Opleidingen én College Den Hulster in Venlo. Beide onderwijsinstellingen ontvangen de prijs voor de totstandkoming van het Technodôme. De uitreiking van de Probst Award aan de beide onderwijsinstellingen is niet toevallig. Precies vandaag opent het Technodôme officieel haar deuren.

Technodôme
Venlo beschikt met het Technodôme over een moderne leeromgeving waarin het technisch beroepsonderwijs en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten én samenwerken. In het Technodôme volgen jongeren een technische vmbo- of mbo-opleiding in een leeromgeving die is ingericht als een bedrijf. Het Technodôme komt tegemoet aan de roep van het technische bedrijfsleven om goed gekwalificeerde medewerkers. Met het Technodôme hopen College Den Hulster en Gilde Opleidingen meer leerlingen te interesseren voor het technisch beroepsonderwijs en een bijdrage te leveren aan een positief imago van de techniekbranche. De nieuwe leer- en werkomgeving richten zich ook op werknemers in het bedrijfsleven. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën, kunnen zij bij het Technodôme terecht voor om-, bij- en nascholing. Tevens vervult het Technodôme een loketfunctie voor bedrijven als het gaat om stage en beroepspraktijkvorming voor vmbo en mbo.

Probst Award
De Probst Award wordt sinds 1996 jaarlijks door de Kamer van Koophandel Limburg-Noord toegekend aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het onderwijs in Noord- en Midden-Limburg. Door middel van de Probst Award wil de kamer van Koophandel onderstrepen wat het belang is van een goed functionerend beroepsonderwijs. Aan de Award is een kunstwerk en een geldbedrag van E2.500,00 verbonden. De Award is genoemd naar de uit Koblenz afkomstige modelmaker Anton Probst die omstreeks 1880 in dienst kwam van de grondlegger van de Tegelse metaalindustrie, de firma Kamp & Soeten. Hij gaf in zijn vrije tijd les in technisch tekenen aan arbeiders uit het bedrijf en andere leergierige jongeren. Zodoende werd hij de voorloper van de in 1906 opgerichte Tekenschool welke later leidde tot de oprichting van een lagere Technische School in Tegelen. Winnaars van de Probst Award in 2006 en 2006 waren respectievelijk de Unit Techniek van Gilde Opleidingen in Venlo en het Bouw Opleidings Centrum in Horst.


---