Provincie Noord-Holland

Datum

19-1-2007

Onderwerp

Provinciale Taskforce Ruimtewinst helpt Hilversum

Marjan Lansdaal

De gemeente Hilversum wil de omgeving van de Larenseweg transformeren en heeft de provincie Noord-Holland gevraagd om te adviseren over de te voeren ruimtelijke strategie. De gemeente wil met name een betere regie voeren op de ontwikkelingen. Vandaag heeft Ton Hooijmaijers, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, tijdens een werkbezoek aan Hilversum een advies van de Taskforce Ruimtewinst aangeboden.

De Taskforce Ruimtewinst (TFR) is een initiatief van de provincie Noord-Holland gericht op het ruimte-efficiënt bouwen in de provincie. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland en verschillende andere partijen die bij ruimtelijke projecten betrokken zijn, zoals projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, banken, de wetenschap en gebruikers. De Taskforce fungeert als vraagbaak en sparringpartner voor ruimtelijke ordeningsprojecten in de provincie Noord-Holland. Zij brengt de betrokken partijen bij elkaar en draagt concrete oplossingen aan.

Ton Hooijmaijers is blij met het initiatief van Hilversum: De Taskforce staat voor een lastige klus. We moeten in de provincie zo creatief mogelijk met ruimte omgaan. Dan is het onontkoombaar dat de ruimte binnen bestaande bebouwing ook zo optimaal mogelijk wordt benut, waarbij je natuurlijk zo veel mogelijk rekening houdt met alle verschillende belangen. Hilversum is een gemeente die al bewezen heeft dat ze werk maakt van de stedelijke vernieuwing, maar er is nog genoeg ruimtewinst te halen. Een advies van de Taskforce kan een frisse blik op het gebied werpen en leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen, zo is mijn ervaring. Ik hoop dan ook dat dit initiatief van Hilversum brede navolging vindt.

Wethouder Ben Hammer: Het college wil graag werk maken van de plannen die de raad voor dit gebied heeft vastgesteld. De uitvoering is een lastige klus. Het is van belang dat de overheid goed grip houdt op de ontwikkelingen. Wij verwachten dat een assist van de Taskforce ons daarbij goed kan helpen.

Eerder hebben de gemeenten Haarlem, Heerhugowaard en Weesp de Taskforce ingeschakeld. Aan de Taskforce Ruimtewinst is ook een wedstrijd verbonden. In 2007 worden vier prijzen van 100.000 euro uitgereikt aan bouwprojecten die efficiënt met de ruimte omgaan. Meer informatie over de Taskforce Ruimtewinst is te vinden op: www.noord-holland.nl/ruimtewinst.