Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 13

datum: 19 januari 2007

Alleen materiële schade door zware storm

Ook in Amersfoort heeft de zware storm gisteren veel schade aangericht. De schade bleef beperkt tot materiële zaken. De brandweer heeft meer dan tweehonderd meldingen binnengekregen. Ruim tweehonderd reizigers moesten noodgedwongen de nacht in Amersfoort doorbrengen. De opvang is rustig en geordend verlopen, mede door de nauwe samenwerking tussen gemeente, Rode Kruis en het leger.

Omdat het treinverkeer in bijna geheel Nederland was stilgelegd, konden ruim tweehonderd mensen niet naar hun eindbestemming. Zij zijn door de gemeente opgevangen in de Bernhardkazerne en de gymzaal op het Juliana van Stolbergterrein.

Goede samenwerking
Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper bezocht beide locaties en prees de goede samenwerking tussen gemeente, het Rode Kruis en het Regionaal Militair Commando West, waar de Bernhardkazerne onder valt. Alle mensen zijn vrijdagochtend vroeg, na het ontbijt, weer op weg gegaan.

Beplating naar beneden gekomen

Op het Stationsplein, bij Meeùs, is 250 m² beplating van de overkapping en wandplaten naar beneden gekomen. Het hele gebied is vervolgens afgezet. Het station was wel steeds bereikbaar. Inmiddels is het gebied weer begaanbaar.

Daken losgeraakt

Op meerdere plekken in de stad lieten (delen van) daken los of dreigden los te laten. Bij de Hof der Kolommen, Hof der Herinneringen en op de Amsterdamseweg en Computerweg waaiden daken er bijna helemaal af.

Gebouwen dicht

De begraafplaats Rusthof, Dierenpark Amersfoort en IKEA sloten donderdag wegens de storm hun deuren. Veel scholen lieten hun leerlingen vervroegd huiswaarts gaan.

Bomen omgewaaid

Er is een ontelbare hoeveelheid bomen omgewaaid. De meeste hebben geen grote schade aangericht; zij vielen op de weg of in het groen. In een aantal straten hebben omgevallen bomen wel voor veel overlast gezorgd. Op de Emmalaan en Hugo de Grootstraat zijn veel grote bomen omgevallen. Een deel van de Dollardstraat is donderdagmiddag afgezet wegens omgevallen bomen. Het terrein aan die straat van voetbalvereniging KVVA heeft veel schade opgelopen. Op meerdere plekken in de stad zijn bomen op huizen gevallen, onder meer op de Stadsring.

Ruim tweehonderd meldingen

De Amersfoortse brandweer heeft meer dan tweehonderd meldingen binnengekregen. Veel mensen meldden dat onderdelen van hun huis (dakpannen, regengoten) hadden losgelaten. Een persoon meldde dat zijn schuur in zijn geheel "bij de buurvrouw" was terechtgekomen.

Opruimen

De brandweer en RWA/Eemfors zijn donderdagmiddag al begonnen met het opruimen van de afgewaaide takken, omgevallen bomen en puin. Vrijdag zetten zij hun werkzaamheden voort.

Informatie: Esther Lans, communicatieadviseur sector Concernstaf (CST), telefoon 033 469 43 41 of e-mail e.lans@amersfoort.nl


---- --