Ernst & Young

Persbericht

Emancipatie bedrijfstop zet door, maar nog veel werk aan de winkel

Het aantal vrouwen in hogere managementfuncties bij bedrijven tot 1000 medewerkers is de afgelopen jaren toegenomen. Dat is voornamelijk de verdienste van de vrouwen zelf en in mindere mate het resultaat van door bedrijven en overheid genomen maatregelen. Dat concludeert Ernst & Young op basis van een onderzoek in samenwerking met Interview-NSS onder 600 werknemers in Nederlandse midden- en grootbedrijven. Er valt volgens Ernst & Young nog genoeg winst te behalen bij het emanciperen van de bedrijfstop.

De afgelopen jaren is het aantal vrouwen in leidinggevende functies per saldo toegenomen. De ondervraagden verklaren die stijging niet primair door voorkeursbeleid (slechts 6 procent), maar simpelweg doordat een vrouw de beste kandidaat voor een nieuwe positie was (52 procent). "Dat biedt perspectief", zegt Michèle Hagers, partner bij Ernst & Young en binnen deze firma initiatiefnemer van het Women's Leadership-programma. "In bijna ieder bedrijf zijn inmiddels voorbeelden van succesvolle vrouwen aan de top."

De overheid heeft volgens de ondervraagden slechts een bescheiden rol. Slechts 5 procent ziet een prominente rol voor 'Den Haag' weggelegd bij de emancipatie van de bedrijfstop. Voor het slagen van vrouwen op topposities houden de ondervraagden vooral de werkgever en de vrouwen zelf verantwoordelijk. Ongeveer de helft van de mannen en ouderen vindt zelfs dat deze verantwoordelijkheid geheel bij de vrouwen zelf ligt.

Slechts 13% van de ondervraagden geeft aan op de hoogte te zijn van maatregelen die het bedrijf neemt om vrouwen door te laten stromen naar leidinggevende functies. Bijna de helft (45 procent) zegt niet op de hoogte te zijn. De maatregelen houden in veel gevallen in dat bedrijven hun secundaire arbeidsvoorwaarden verbeteren, maar dit blijkt voor vrouwen niet de reden te zijn om bij een bedrijf te blijven. "Interne communicatie blijkt cruciaal", zegt Michèle Hagers. "Het hebben van een diversiteitprogramma is belangrijk en moet intern gepromoot worden. En met het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden is een bedrijf er niet. Wij zijn zelf erg tevreden over hoe ons eigen bewustwordings- en carrièreontwikkelingsprogramma voor vrouwen verloopt. Het programma is gericht op het behouden van vrouwelijke toppers en het vergroten van vrouwelijk leiderschap aan de top. Dit programma bevat o.a. bewustwordingstrainingen, een leiderschapsleergang en diverse kennis- en netwerkbijeenkomsten. Zo'n programma richt zich niet alleen op talentvolle vrouwen maar ook op (mannelijke) collega's."

Over de Bedrijfsbarometer
De Bedrijfsbarometer is de vinger aan de pols van het Nederlandse bedrijfsleven. De Bedrijfsbarometer geeft inzicht in de conjuncturele trends vanuit ondernemersperspectief en geeft de opinie weer over actuele onderwerpen die spelen in het bedrijfsleven. Het onderzoek wordt sinds december 2005 gehouden onder 600 medewerkers en leidinggevenden in bedrijven met 20 tot 1000 werknemers. Ernst & Young heeft dit onderzoek in 2006 drie maal herhaald. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau.

Resultaten onderzoek Women's Leadership-programma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Liesbeth Aarssen persvoorlichter Ernst & Young
Telefoon 010 - 406 57 94 / 06 - 21 25 12 29