Prijzen 'Ontwerpen Ontworpen' health en wellness

Senternovem

Eerste prijzen 'Ontwerpen Ontworpen' voor onderzoek health en wellness behoeften van ouderen en innovatief rekenmodel

Met een onderzoek naar de health en wellness behoeften van ouderen heeft TU Delft-studente Industrieel Ontwerpen Floor de Heus de prijs 'Ontwerpen Ontworpen'voor universitaire studenten gewonnen. Zij voerde het onderzoek in opdracht van Philips uit onder ouderen in Nederland en Japan in de leeftijdscategorie zeventig plus. Philips gebruikt de resultaten van het onderzoek als verificatie van de gekozen strategische richting van Phillips' health & wellness portfolio voor de doelgroep ouderen. In de categorie HBO wonnen Kenny Hoolwerf en Martijn Visser, studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen richting HTS Autotechniek. Zij ontwikkelden een innovatief en kostenbesparend rekenmodel waarmee grote dunwandige constructies kunnen worden berekend. De methode wordt inmiddels door een aantal bedrijven toegepast.

De jaarlijkse studentenprijzen van respectievelijk 3000, 2000 en 1000 euro zijn ingesteld door het innovatiegerichte onderzoeksprogramma IOP Integrale Productcreatie en
-Realisatie (IPCR) van SenterNovem. De prijzen zijn woensdag jongstleden uitgereikt tijdens het derde symposium van het IOP IPCR in Spant! in Bussum.

Bij de WO studenten werd de tweede prijs uitgereikt aan Thom van Beek en de derde prijs aan Martijn van Gelderen (beiden TU Delft). De tweede prijs voor de sector HBO werd gewonnen door Bram Kemperman en Mark Berendsen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).

De prijzen zijn bedoeld voor afstudeerprojecten waarin een vernieuwende aanpak is gehanteerd voor (delen van) het productie en -realisatieproces. De prijs kijkt dus niet zo zeer naar het technische eindresultaat, het gaat om de methode, werkwijze of hulpmiddelen. De jury heeft de afstudeeropdrachten beoordeeld op innovatief gehalte van de aanpak, de toepasbaarheid, de inhoudelijke kwaliteit en de wijze van presenteren.

Met de innovatiegerichte onderzoeksprogramma's wil de overheid de onderzoekswereld toegankelijker maken voor het bedrijfsleven en contacten tussen bedrijfsleven en onderzoekswereld verbeteren en intensiveren. IOP is een subsidieregeling van het Ministerie van Economische Zaken, SenterNovem voert deze uit.

SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden en de EU. Het agentschap draagt hiermee bij aan innovatie en duurzaamheid.