Vlaamse Overheid

De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 19 januari 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de vaststelling van retributies voor de inschrijving van de rassen in de nationale rassencatalogi, voor de uitoefening van bepaalde beroepen in de sector van het plantaardige teeltmateriaal en voor de keuring van dat materiaal. Het besluit vervangt een aantal koninklijke besluiten en voert dus een juridisch-technische vereenvoudiging door. De verouderde regels worden weggewerkt en er wordt een eenvormige terminologie gehanteerd.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit met de reglementering van de handel in en de keuring van pootaardappelen. Het gaat om een omzetting van een Europese richtlijn ter zake. Hoofdbedoeling is een delegatie te geven aan de minister van Landbouw om een keuringsreglement op te maken.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering beslist Elisabeth Monard voor te dragen met het oog op haar benoeming tot lid van de Federale Raad voor Wetenschapsbeleid, als vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering, ter vervanging van Barbara Tan.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de voordracht van de effectieve leden en de waarnemers van de raad van bestuur van het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met de Overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en Pakistan inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In CAO I Hoger Onderwijs is een lineaire verhoging van 1% opgenomen voor de salarisschalen van de niveaus C en D (graden 1 tot en met 4) van het administratief en technisch personeel van de Vlaamse universiteiten bezoldigd met werkingsuitkeringen. In de CAO II wordt dit engagement hernomen en aangevuld met een lineaire verhoging van 1% voor de salarisschalen van de niveaus A en B. In het kader van het optrekken van de laagste salarisschalen is in CAO II eveneens overeengekomen dat de salarisschalen voor het adminstratief en technisch personeel in graad 1 worden opgeheven. De Vlaamse Regering keurt nu, na onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor het Hoger Onderwijs, definitief een besluit goed dat uitvoering geeft aan deze engagementen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In CAO II Hoger Onderwijs is overeengekomen dat de salarisschalen in graad E voor het administratief en technisch personeel van de hogescholen vanaf 1 januari 2007 worden opgeheven. De Vlaamse Regering past daarom, na onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor het Hoger Onderwijs, definitief het besluit aan over de loopbaanstructuur van het administratief en technisch personeel van de hogescholen.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG), over de inwerkingtreding van de regelgeving tot oprichting van agentschappen in het beleidsdomein WVG en over de wijziging van de regelgeving ter zake. Het wijzigingsbesluit heeft betrekking op de samenstelling van de raadgevende comités van het Vlaams agentschap voor Personen met een Handicap en van het agentschap Kind en Gezin. Het komt erop neer dat de raadgevende comités met ingang van 1 januari 2007 tot aan hun nieuwe samenstelling blijven vergaderen in de samenstelling die is bepaald in de besluiten van 18 december 2002 en van 28 januari 2005.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit van de vzw Vlaams Patiëntenplatform. Een uitbreiding van een artikel geeft aan de vzw de toelating om reserves aan te leggen. Deze reserves kunnen enkel aangewend worden voor de realisatie van de doelstellingen vermeld in het besluit en voor de opbouw van een fonds voor sociaal passief.

Op voorstel van minister Inge Vervotte en minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over het statuut van de lokale en provinciale mandataris. Het besluit geeft uitvoering aan het Gemeente- en Provinciedecreet en regelt onder meer wedden, vakantiegelden, eindejaarspremies, presentiegelden, kosten en verzekeringen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de eindregeling van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap en van de Instellingen van Openbaar Nut voor het begrotingsjaar 2002. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'afbakening regionaalstedelijk gebied Sint-Niklaas'.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Het decreet over de organisatie van de Zorgverzekering bepaalt dat alle inwoners van Vlaanderen die verplicht zijn om aan te sluiten bij deze zorgverzekering en die drie maal - al dan niet opeenvolgend- hun bijdrage niet, onvolledig of laattijdig hebben betaald, een administratieve geldboete opgelegd krijgen van 100 of 250 euro. Dit geldt ook voor de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die vrijwillig aansluiten. Het Vlaams Zorgfonds is belast met het opleggen en innen van deze boete alsook van de eventuele achterstallige bijdrage(n). Zodra de betrokken schuldenaars de administratieve geldboete, al dan niet vermeerderd met eventuele achterstallen, niet spontaan betalen, wordt overgegaan tot de zogenaamde gedwongen invordering. Hiervoor zal een beroep worden gedaan op de Centrale Invorderingscel binnen het agentschap Vlaamse Belastingsdienst. Volgens het besluit van 16 mei 1995 staat deze cel echter in voor de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen. Om toch een beroep te kunnen doen op deze cel voor het invorderen van de achterstallige bijdragen en geldboetes voor de zorgverzekering wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen door de Vlaamse Gemeenschap en de instellingen die eronder ressorteren.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

In het kader van de reorganisatie van de Vlaamse overheid (BBB) beslist de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, opnieuw principieel tot wijziging van het Vlaams personeelsstatuut van 13 januari 2006, wat betreft de integratie van de administratieve loopbaan en het geldelijk statuut. De wijziging heeft tot doel de loopbaan- en beloningsbepalingen uit de bestaande statuten te harmoniseren en te integreren in de tekst van het raamstatuut zodat de oude statuten kunnen worden opgeheven. Daarbij werd zoveel mogelijk uitgegaan van een status-quo, weliswaar aangepast aan de nieuwe structuren. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Vlaamse Mediaraad en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een ontwerpdecreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gemeenschappen over het wederzijds consulteren bij het opstellen van regelgeving voor elektronische communicatienetwerken, het uitwisselen van informatie en de uitoefening van bevoegdheden met betrekking tot elektronische communicatienetwerken door de regulerende instanties bevoegd voor telecommunicatie of radio- en televisieomroep. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Als antwoord op een schorsingsarrest van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering , na advies van de Vlaamse Mediaraad, het frequentiebsluit van 18 juli 2003, waarbij de nodige frequenties voor analoge radio ter beschikking worden gesteld van de VRT, principieel in te trekken en te vervangen door een equivalent besluit. De coördinatieverplichting waarvan sprake in het schorsingsarrest heeft ondertussen geen rechtsgrond meer, waardoor ze dus niet meer verplicht is. Over het nieuwe besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Gert Van Tittelboom wordt voorgedragen ter vervanging van Jan Vandenabeele als vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in de raad van bestuur van de vzw Antwerps Pershuis.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit tot regeling van het onderzoek van ongevallen en incidenten in de burgerluchtvaart. Het betreft de uitvoering van een Europese richtlijn met onder meer een actualisering van de bevoegde federale diensten.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het financiële verslag van de nv Aquafin over de jaren 2002, 2003 en 2004. Concreet heeft de Economische Toezichthouder een aantal vaststellingen gedaan op basis waarvan voorgesteld wordt deze financiële jaren definitief af te sluiten.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot tegemoetkoming in de kosten bij een renovatie van een woning. De renovatiepremie dient voor structurele of bouwfysische werken die de toestand van de woning fundamenteel kunnen verbeteren en verschilt dus van de reeds bestaande tegemoetkoming voor verbeterings- en aanpassingswerken. De premie moet de grondige renovatie en de algemene opwaardering van een woning aanmoedigen. Het subsidiebedrag wordt berekend op 30% van de totale kostprijs, exclusief btw, met een maximum van 10.000 euro. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van een koninklijk besluit over de opleiding van bestuurders van transporteenheden die andere gevaarlijke goederen dan radioactieve stoffen over de weg vervoeren. Er wordt onder meer ook een speciale opleiding voorzien voor vervoerders van benzine, dieselolie, lichte stookolie en kerosine.

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&cid=1169010005926&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek