Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
19 januari 2006

Praktische handleiding voor ontwerper en installateur bij de realisatie van verwarmingsinstallaties

Kleintje 'Individuele Centrale Verwarming'

ISSO heeft Kleintje 'Individuele Centrale Verwarming' uitgebracht. Het Kleintje cv is een handleiding voor de installatieontwerper en installateur van individuele verwarmingsinstallaties in woningen. De uitgave geeft op bondige wijze aan welke wettelijke eisen en kwaliteitseisen van toepassing zijn in verschillende projectfasen bij de realisatie van een verwarmingsinstallatie.

Het toepassingsgebied van het Kleintje cv omvat individuele verwarmingsinstallaties, gasgestookte ketel of stadverwarming bij nieuwbouw of renovatie.

Het Kleintje cv is bedoeld voor bedrijven die zich bezig houden met:


* advisering over installaties;


* ontwerp;


* montage;


* onderhoud en klachtenbehandeling.

Toepasbaar in de praktijk

Het kleintje cv geeft per projectfase aan welke wettelijke en kwaliteitseisen van toepassing zijn. Dit sluit ook onder meer aan op de op 1 januari 2007 van kracht geworden GIW-eisen voor verwarmingsinstallaties in nieuwbouwwoningen. Deze eisen zijn vastgelegd in de GIW/ISSO-publicatie 2007. Bij de eisen worden de middelen genoemd of uitgewerkt waarmee aan de eisen kan worden voldaan. Deze middelen kunnen variëren van een rekenmethode tot en met het toepassen van een bepaalde materiaalsoort.

Het kleintje gaat uit van 5 installatieconcepten en de hierop aansluitende installatieschema's. De concepten worden behandeld in de programmafase en de installatieschema's in de ontwerpfase. Vanuit het ontwerp wordt terugverwezen naar de betreffende onderdelen in de installatieschema's. Het voordeel van het Kleintje cv is dat men het direct kan toepassen in de verschillende genoemde situaties. Hiervoor zijn in het Kleintje cv verschillende tabellen en grafieken met richtwaarden opgenomen. Waar dat mogelijk is en zinvol zijn teksten vervangen door figuren.

Integrale benadering

Het Kleintje cv behandelt de bouwfysische eigenschappen van de woning, cv-installatie, rookgasafvoer en de gasinstallatie. Deze integrale benadering heeft als doel in de programmafase van een project aandacht te besteden aan de bouwfysische kwaliteit van de woning, plaats en ruimte in de meterkast, opstellingsruimte en de plaats van rookgasafvoer. Deze zaken worden meestal door een opdrachtgever en bouwer bepaald in de programmafase van een project en sluiten niet altijd aan bij de gewenste kwaliteitseisen van verwarmingsinstallaties in de ontwerpfase.

Meer informatie

Kleintje 'Individuele Centrale Verwarming' kost ¤35,00 en is te bestellen via www.isso.nl.