Gemeente Tilburg

Datum
19 januari 2007

Gemeente trekt twee horecavergunningen in

Relatie tussen exploitant en strafbare feiten

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten twee vergunningen voor het uitoefenen van een horecabedrijf per 1 maart 2007 in te trekken. Het gaat om de horecavergunningen voor Café Langerijt aan de Lourdesstraat 5 en Café 't Verschil aan de Berkdijksestraat 40. Het intrekken van de vergunning betekent effectief dat de cafés moeten sluiten. Het college geeft hiermee gevolg aan de conclusies van het zogeheten Bibob-onderzoek dat tegen de vergunninghouder van beide horecagelegenheden is uitgevoerd.

Het college heeft, op advies van het Openbaar Ministerie, het landelijk Bureau Bibob gevraagd een rapport uit te brengen over de vergunninghouder van beide horecagelegenheden. Bibob staat voor de ŽWet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuurŽ, die is ingevoerd om te voorkomen dat in de horeca zwart geld wordt witgewassen of criminaliteit wordt gepleegd. Het Bureau Bibob is tot de conclusie gekomen dat er een ernstige mate van gevaar bestaat dat de horecavergunningen mede zullen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Feiten en omstandigheden wijzen er immers op dat de exploitant van beide inrichtingen in relatie staat tot gepleegde strafbare feiten. De exploitant is veroordeeld voor overtreding van de Opiumwet (vanwege hennepteelt) en voor diefstal van energie. Er zijn meerdere feiten en omstandigheden die het vermoeden wettigen dat hij structureel betrokken is geweest bij hennepteelt. Het college deelt de conclusie van het Bureau Bibob dat er ernstig gevaar bestaat dat de horecavergunningen mede zullen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Dat is een reden om de vergunningen in te trekken. De door de exploitant naar voren gebrachte zienswijze heeft het college niet tot een ander oordeel gebracht.

De besluiten tot intrekking betekenen dat in het pand aan de Lourdesstraat 5 en in het pand aan de Berkdijksestraat 40 vanaf 1 maart 2007 geen horeca-activiteiten meer mogen plaatsvinden. Horeca mag pas weer als er door het college een nieuwe vergunning is verleend. Elke aanvraag om een vergunning als bedoeld in de Drank- en Horecawet wordt getoetst aan de Wet Bibob. Dan wordt dus nagegaan of er door het verlenen van de vergunning niet ongewild direct of indirect criminele activiteiten mogelijk worden gemaakt.

De toepassing van de Wet Bibob past binnen het algemene beleid om de veiligheid en leefbaarheid van de stad te vergroten.

Voor de pers:
Thomas Heesters, woordvoerder burgemeester Vreeman, 013 - 542 99 52.


---- --