Ingezonden persbericht


Persbericht

Visa Europa meldt sterke groei in het gebruik van betaalkaarten in Europa

Amsterdam 19 januari 2007 - Visa Europa heeft een succesvol jaar achter de rug. Europese consumenten betalen inmiddels één op de negen euro met Visa-producten in plaats van met cash of met cheques. Visa Europa meldt verder dat de organisatie sinds begin 2007, een jaar voor de deadline van 1 januari 2008, ook is aangepast en voldoet aan de richtlijnen van de Single Euro Payments Area (SEPA). Gedurende het (boek)jaar dat eindigde op 30 september 2006 groeide het aantal betaalkaarten van Visa Europa met 8,8%. Het aantal betaalkaarten in Europa loopt daarmee op tot ruim 320 miljoen. Hiermee worden 10,9 % van alle consumentenbestedingen betaald.

Peter Ayliffe, President en Chief Executive van Visa Europa, zegt: "Vorig jaar was een goed jaar voor elektronische betalingen in Europa én voor Visa Europa. We zijn cash en cheques blijven vervangen, met als resultaat dat één op elke negen euro in Europa met een Visa betaalkaart wordt betaald. In het algemeen nam het aantal betalingen met Visa kaarten toe met 12,6%. Met name het gebruik van debetkaarten vertoonde met 16,7% een sterke groei." Ayliffe vervolgt: "Vanaf 1 januari 2007 is Visa Europa het eerste betalingssysteem dat voldoet aan de SEPA richtlijnen. We zijn klaar om de Europese leden (banken) van Visa Europa te ondersteunen bij aanpassingen naar het SEPA-betalingssysteem.'

In 2006 heeft Visa Europa laten zien dat het streeft naar een Europees betalingssysteem. Visa ondersteunt daarom de wens van de Europese Commissie om te komen tot een Single Euro Payment Area (SEPA) met één interne Europese betalingsmarkt.

V PAY
V PAY - het nieuwe Europese chip- en PIN debetsysteem en de eerste nieuwe kaart die beantwoordt aan SEPA - wordt een belangrijk product op de Europese markt. Hier zijn nationale debetprogramma's nu nog de norm. Maar in de toekomst moet er een oplossing komen die aansluit op SEPA. Binnenkort kondigt de organisatie verdere afspraken over V PAY aan in onder andere Nederland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland, omdat de banken in deze landen nog aanpassingen moeten verrichten om de SEPA -deadline van 1 januari 2008 te halen.

Visa Authorisation
2006 Was ook het jaar waarin de investering in een uniek Europees verwerkingsplatform werd gerealiseerd: Visa Authorisation. Sinds juni 2006 zijn de leden van Visa Europa overgegaan op de modernste technologie, waarmee bijvoorbeeld de piekvolumes rond kerst succesvol werden verwerkt. Deze liepen op vrijdag 21 december op tot 31.500 transacties per minuut. Dit Europese verwerkingssysteem, dat volledig in eigendom en beheer is van Visa Europa, levert zeer efficiënte en concurrerende verwerkingsmogelijkheden aan Europese banken en maakt klantenservice op maat mogelijk.

Europese en Nederlandse financiële cijfers

Samenvatting van de belangrijkste Europese financiële cijfers:


. De totale uitgaven met een Visa kaart namen met 11,9 procent toe tot E1,2 triljoen.
. Er vonden 13 miljard transacties plaats bij verkooppunten; een toename van 11,7 procent.
. De uitgaven bij verkooppunten stegen met 12,6 procent tot E 768 miljard.
. Het aantal Visa kaarten nam toe met 8,8 procent tot 320.7 miljoen. Het aantal debet kaarten steeg met 10,9 procent naar 197 miljoen en het aantal credit kaarten steeg met 4,6 procent naar 115,6 miljoen.

Samenvatting van de belangrijkste Nederlandse financiële cijfers:


. In totaal werden 23,9 miljoen transacties met Visa kaarten uitgevoerd; een toename van 3,5 procent.
. De totale uitgaven met Visa kaarten in 2006 bedroegen E 2,6 miljard, een stijging van 6,8 procent.
. Het aantal Visa kaarten in 2006 steeg naar ruim 2 miljoen, een toename van 6,1 procent.
. De gemiddelde uitgave per kaart per transactie was E 108,10. Op de verkooppunten was de gemiddelde uitgave E 1103 per kaart per jaar.
. De totale uitgaven met Visa kaarten op verkooppunten in Nederland groeide met 7 procent tot E 2.2 miljard.

# # #

Over Visa Europa
In Europa zijn ruim 315 miljoen debet-, credit-, en commerciële Visa kaarten in omloop. Deze kaarten zijn, in de twaalf maanden voorafgaande aan juni 2006, gebruikt voor aankopen en geldopnamen ter waarde van E 1,19 biljoen. Visa Europa is een coöperatie - een organisatie die door 4.500 Europese banken wordt beheerd. Als toegewijde Europese organisatie kan het snel aan de specifieke marktbehoeften van Europese banken en hun klanten, de aandeelhouders en de retailers tegemoetkomen. Visa Europa voldoet zo aan de doelstelling van de Europese Commissie een echte interne markt voor betalingen te creëren. Visa Europa is onderdeel van Visa International, de organisatie die globale inzetbaarheid van producten en het merk Visa bewaakt.

In oktober 2006 kondigde Visa aan dat het de organisatie wereldwijd gaat herstructureren, met uitzondering van Visa Europa. Daarmee wil Visa een nieuw wereldwijd bedrijf creëren dat de naam Visa Inc krijgt. Als onderdeel van deze herstructurering zal Visa Europa een coöperatie met exclusieve rechten in Europa blijven.

Wereldwijd is Visa één van de belangrijkste betalingsmerken. Visa wordt geaccepteerd op het onovertroffen aantal van ongeveer 24 miljoen locaties, inclusief één miljoen geldautomaten.



Ingezonden persbericht