Ingezonden persbericht


Persbericht

19 januari 2007

Caland Lyceum en Topscore Amsterdam Osdorp ontvangen begerenswaardige Alliantietrofee voor hun samenwerkingsproject

AMSTERDAM - Het Amsterdamse Caland Lyceum en Topscore Amsterdam Osdorp ontvingen gisteren uit handen van Johan Wakkie, directeur van de KNHB, de Alliantietrofee voor het beste samenwerkingsproject tussen onderwijs en sport in Noord-Holland en Flevoland. De partners bieden leerlingen van het Caland een uitgebreid naschools sportprogramma aan. Op deze wijze leveren zij een waardevolle bijdrage aan de samenwerking tussen school en sport en de verbetering van het beweegonderwijs op scholen.

De Alliantietrofee is een nieuwe prijs die wordt uitgeloofd door de Alliantie School & Sport samen sterker, een samenwerking van de ministeries van OCW, VWS en sportkoepel NOC*NSF. Met deze prijs- die behalve de trofee bestaat uit een bedrag van maar liefst E 5.000,- - wil de Alliantie een stimulans geven aan de samenwerking tussen onderwijs en sport.

Johan Wakkie lichtte het juryrapport toe en overhandigde de prijzen. Om in aanmerking te komen voor de Alliantietrofee, moeten projecten structureel verankerd zijn binnen de school en sportvereniging, moeten zij de doorstroming van leerlingen naar de sportvereniging stimuleren en moeten zij een waardevolle bijdrage leveren aan de hoofddoelstelling van de Alliantie School & Sport, namelijk dat in 2010 alle leerlingen op 90 procent van alle scholen dagelijks kunnen sporten.

De jury oordeelde dat het Topscoreproject aan al deze voorwaarden voldoet. Dit Amsterdamse sportstimuleringsproject richt zich voor leerlingen in de eerste twee leerjaren vooral op hen die (nog) niet bij een sportvereniging zitten. Zij kunnen zich via het naschoolse sportaanbod oriënteren op de mogelijkheden. In de eindschoolklassen richt het beleid zich hoofdzakelijk op sport in wedstrijdverband. Hiervoor kunnen alle leerlingen zich inschrijven. Het gevarieerde sportaanbod wordt mede gerealiseerd door een intensieve samenwerking met onder meer zes sportverenigingen binnen het stadsdeel. De inzet van leerlingen (als 'Topscore-ambassadeur') is tevens een interessant aspect van het project. Het vergroot de betrokkenheid. Bovendien verrichten ze als ambassadeur allerlei ondersteunende diensten en zorgen ze er zo voor dat het project soepel kan verlopen. Het Amsterdamse project is structureel verankerd binnen de betrokken organisaties, heeft veel perspectief op groei en is uitstekend overdraagbaar. Daarom zijn de samenwerkingspartners wat de jury betreft met recht de winnaar van de Alliantietrofee.

Een tweede prijs was er voor de structurele samenwerking tussen OSG Echnaton en sportinstellingen in Almere. VMBO-leerlingen op het Echnaton kunnen in de praktijk ervaring opdoen met bijvoorbeeld het verzorgen van naschoolse sport op basisscholen, het geven van zwemlessen aan kinderen met een verstandelijke beperking, het wegwerken van wachtlijsten bij verenigingen en ondersteuning bij buurtsportactiviteiten. Leerzaam voor de leerlingen zelf, maar ook jonge kinderen, basisscholen en sportverenigingen profiteren. Vooral het feit dat het mes in Almere aan meerdere kanten snijdt, kon rekenen op de bekoring van de jury.

De derde prijs ging naar de Tabor Sportscholen in Hoorn. In samenwerking met vele sportverenigingen biedt het SG Tabor zijn ruim 4000 leerlingen sinds dit schooljaar een interessant en veelzijdig naschools sportprogramma. Maar liefst 500 leerlingen hebben zich dit eerste jaar al ingeschreven en het project is dan ook uiterst veelbelovend.

De feestelijke uitreiking van de Alliantietrofee vond gisteren plaats tijdens de School & Sport Plaza in Amsterdam. Deze School & Sport Plaza voor de provincies Noord-Holland en Flevoland was de laatste in een reeks van zes regionale bijeenkomsten die op initiatief van de Alliantie School & Sport werden georganiseerd door de Academie voor Sport, Beleid & Management.

Informatie
Meer informatie over de Alliantie School & Sport, vindt u op www.alliantieschoolensport.nl

Einde persbericht