Ingezonden persbericht


Perstekst
Tafelen in Vlaanderen:
Project koppelt streekgastronomie, gastheerschap en toerisme

Eens op reis zijn wij allemaal gastronomaden. Tafelen geeft structuur aan een reiziger zijn dag. Die begint met een ontbijt in zijn hotel, in een koffieshop of broodjesbar. En terwijl hij zijn licht gekookt eitje sopt zit de toerist al te plannen, voor zichzelf of met zijn reisgenoten, hoe en wanneer hij zijn lunch zal nemen en waar de dag aan tafel zal eindigen.

Tafelen is in Vlaanderen meer dan eten en drinken alleen. Tafelen zit in de buik en in het hoofd, is gezelligheid en genieten van gastheerschap. Tafelen in Vlaanderen wil deze troeven van onze streekeigen tafel en eetcultuur zoals gedragen door de horeca in kaart brengen, ontwikkelen en koppelen aan de toeristische promotie van de Vlaamse regio's en steden. Tafelen in Vlaanderen wil er mee voor te zorgen dat die tijd aan tafel onvergetelijk wordt voor iedereen die in Vlaanderen aanschuift. Gezellig samen eten en drinken is een essentieel onderdeel van de totale toeristische beleving en zorgt in belangrijke mate voor het tevreden gevoel dat men mee naar huis neemt. En het is een reden om terug te komen.

Voor het toerisme als belevingseconomie, is de Vlaamse convivialiteit - genieten van gastheerschap - aldus een cruciale succesfactor. Wanneer tafelen kan verbonden worden met specifieke regio's wordt het een krachtig marketinginstrument. Authenticiteit immers is één van de dingen die hoog op het verlanglijstje van de toerist staat. Tafelen in Vlaanderen is oud als de straat en supertrendy. In het buitengebied zijn de troeven de streekproducten en traditionele gerechten. Denk aan de geuze en kriek in Pajottenland, de bloesems en het fruit in Haspengouw, de paling in het groen van Waasland, waterzooi, witloof, mosselen en hop. In de steden zijn het de juist de buitengewone diversiteit en de allernieuwste trends die helemaal in lijn zijn met de dynamiek en beleving van de stad.

Aldus is Tafelen een belangrijke bron voor beeldvorming rond regio's en steden en een cruciale succesfactor in de toeristische beleving van Vlaanderen. Het vermarkten van Vlaanderen via Tafelen heeft daarenboven ook een gunstig effect of complementaire sectoren zoals productie en distributie van streekproducten, plattelandsontwikkeling en locale culturele identiteit.

Tafelen in Vlaanderen vzw is sinds 20 oktober 2006 een publiek - privaat samenwerkingsverband, initieel gedragen door de 5 provinciale toeristische diensten (Westtoer apb, Toerisme Oost-Vlaanderen vzw, Toerisme Provincie Antwerpen vzw, Toerisme Limburg vzw en Toerisme Vlaams-Brabant vzw) en door de beroepsfederatie Ho.Re.Ca.Vlaanderen. Het agentschap Toerisme Vlaanderen zorgt voor ondersteuning op logistiek, inhoudelijk en marketing vlak. De Vlaamse minister Geert Bourgeois steunt via een tewerkstelling- en evenementensubsidie de opstart en uitbouw van deze publiek - private samenwerking. Het werkingsbudget voor 2007 bedraagt ruim 800.000 euro, naast de budgetten voor productontwikkeling en communicatie die worden ingezet binnen de reguliere werking van de stichtende leden en de aanvullende projectmiddelen van partners.

De organisatie heeft zijn hoofdzetel in 1000 Brussel, Anspachlaan 111. Voor meer informatie kan u contact opnemen met Jan Raymaekers, 0473/466883 of Jan.Raymaekers@TafelenIn Vlaanderen.be.