Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds, 19 januari 2007

Twee berggorilla's in Kongo gedood door rebellen

In tien dagen tijd zijn twee berggorilla's gedood door lokale rebellen in Virunga Nationaal Park in de Democratische Republiek Kongo. Eén van de twee berggorilla's is waarschijnlijk opgegeten.

Volgens het Wereld Natuur Fonds is dit weer een dramatisch dieptepunt in een reeks stroperij-incidenten die zich de laatste weken heeft voorgedaan tijdens geweldadige botsingen tussen het overheidsleger en lokale rebellen. Ook andere dieren, zoals nijlpaarden en buffels, zijn het slachtoffer van stroperij.

Er leven nog maar 700 berggorilla's in het wild, waarvan 150 in Virunga National Park. Marc Languy, namens het Internationale Wereld Natuur Fonds werkzaam in deze regio, is bezorgd: "Omdat er nog maar zo weinig berggorilla's in het wild leven, is elke gestroopte gorilla een drama. De twee pas gedode dieren leefden in groepen die gewend zijn aan toeristen en zijn dus een makkelijke prooi. Omdat één van de twee dieren waarschijnlijk gedood is voor zijn vlees, vrezen we dat andere berggorilla's ook gevaar lopen."

Volgens het Wereld Natuur Fonds staat het zogenaamde Mikeno-deel van Virunga Nationaal Park, en ook de gorilla's die daar leven, onder grote druk door diverse ernstige bedreigingen. "We hebben zorgwekkende bewijzen dat er weer veeteelt en het houtskoolwinning plaats vindt in dit gebied. Hier wordt het leefgebied van de berggorilla rechtstreeks door bedreigd.", aldus Languy.

De berggorilla's zijn een belangrijke toeristische inkomstenbron in de Democratische Republiek Kongo. De verkoop van vergunningen om onder begeleiding berggorilla's te bezoeken levert Kongo, in vredestijd, naar schatting drie miljoen Amerikaanse dollars per jaar op.

Het Wereld Natuur Fonds roept de regering van de Democratische Republiek Kongo, de VN-missie in Kongo en de lokale rebellen op om maatregelen te nemen om de berggorilla en zijn leefgebied te beschermen. Zodat niet alleen deze zeer zeldzame diersoort kan overleven, maar ook in het belang van de lokale bevolking en de nationale economie.

////////////////////
Meer informatie op de website van het Wereld Natuur Fonds: www.wnf.nl/virunga