CD&V

STEVIGE RENOVATIEPREMIE VERBETERT HET WONEN VAN VEEL MENSEN.

300.000 woningen zijn verwaarloosd of kunnen best een opknapbeurt gebruiken. Premie zal eigenaars aanzetten tot actie. De premie stimuleert ook duurzaam bouwen én levenslang wonen.

Vandaag keurde de Vlaamse regering een ontwerp goed voor een nieuwe renovatiepremie. die na advies van de Raad van State definitief kan worden uitgevoerd.

Jo Vandeurzen: "Voor CD&V is dit een zeer belangrijk dossier. Wij zijn dus best tevreden dat minister Keulen dit ontwerp vandaag kon voorleggen. De invoering van een substantiële renovatiepremie was één van onze belangrijkste eisen tijdens de regeringsonderhandelingen inzake wonen. De eis werd overgenomen in het Vlaams Regeerakkoord. Eindelijk kunnen de bijna 300.000 verwaarloosde en minder kwalitatieve woningen in Vlaanderen aangepakt worden.

Bovendien moest een dergelijke premie ook de middeninkomens ten goede komen. De sterk gestegen bouw- en immobiliënprijzen maakten het hen steeds moeilijker nog een eigen kwaliteitsvolle woning te verwerven of hun eigen woning op een voldoende kwalitatief niveau te houden.

Het voorstel dat Minister Keulen vandaag voorlegde aan de Vlaamse regering, kon dan ook op de steun rekenen van CD&V. Een maximumpremie van 30% van de renovatiekosten met een maximum van 10.000 euro is een stimulans die het verschil kan maken. De gehanteerde inkomensgrenzen, m.n. 50.000 euro voor een gezin en 35.000 euro voor een alleenstaande, beperkt de premie niet langer tot enkel de minderbegoeden, maar maakt hem ook toegankelijk voor een aantal middeninkomens. Een ander pluspunt is dat de administratieve lasten voor de aanvrager tot een absoluut minimum worden beperkt doordat de aanvraag zich beperkt tot het voorleggen van de facturen van de laatste 3 jaar na beëindiging van de werken.

Wel is de premie beperkt tot de enige gezinswoning, die minimum 25 jaar oud moet zijn. Voor deze premie is voor 2007 in totaal 50 miljoen euro voorzien in de begroting van de Vlaamse regering.

Jo Vandeurzen: "Wij zijn zeer tevreden dat de betoelaagbare werken niet beperkt worden tot de verbetering van de stabiliteit, de bouwfysica of vochtbestrijding. Men wil ook verbouwingen die volgens de principes van het levenslang wonen en duurzaam bouwen gebeuren, stimuleren. Eigenaars die hun woning opknappen, kunnen nu ook rekening houden met hun verminderde fysieke mogelijkheden op latere leeftijd. Hierdoor kunnen ze langer in hun eigen woning blijven wonen. Tegelijk is het uiterst belangrijk in het kader van de Kyoto-normen en de hoge energiekosten dat de mensen met hulp van de overheid hun woning n.a.v. een renovatie energiezuiniger kunnen maken. Dit is zowel voor de portemonnee van de Vlaming als voor ons leefmilieu een onschatbaar winstpunt."

De voorbereiding van de renovatiepremie zit nu goed op schema. Definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering wordt eind februari verwacht zodat de premie in de loop van maart kan worden aangevraagd. Het is nu wachten op de definitieve beslissing.

Jo VANDEURZEN
Voorzitter


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be