CD&V

CD&V VRAAGT DRINGENDE ACTIE VAN DE INTERNATIONALE GEMEENSCHAP IN DARFOUR

In het senaatsdebat op donderdag (18 januari) drong Sabine de Bethune namens CD&V aan op een snelle aanpak van het aanslepend conflict in Darfour.

De humanitaire situatie is catastrofaal. Maandelijks sterven meer dan 10.000 mensen, 2 miljoen zijn op de vlucht en de hongersnood woedt voor 3 à 5 miljoen Sudanezen. Daarbij dreigt heel de hoorn van Afrika te destabiliseren door de vluchtelingenstromen en het conflict in Somalië. Het senaatsdebat kwam er op een cruciaal ogenblik. Alle democratische fracties wezen op de bevoorrechte positie van België om als lid van de VN- Veiligheidsraad zijn diplomatieke slagkracht te gebruiken. Volgende maandag komt immers de Algemene Raad van Europese Unie bijeen met Darfour op de agenda. Eind januari is er ook de top van de Afrikaanse Unie en begin februari is het bezoek aangekondigd van de Chinese premier aan Sudan. Sabine de Bethune hoopt dat deze topbijeenkomsten worden aangegrepen om een doorbraak te forceren.

De senatrice vraagt dat de EU-raad Algemene Zaken van maandag alvast de ondersteuning voor AMIS (de interventiemacht van de Afrikaanse Unie in Sudan) verlengt. Het budget voor 2007 is opgedroogd. De lidstaten zullen dus nieuwe middelen moeten vrijmaken. De niet erg succesvolle interventiemacht is noodzakelijk om later minstens een hybride interventiemacht van de Afrikaanse Unie en VN- blauwhelmen te kunnen ontplooien. Deze alternatieve oplossing moet het voorstel van een VN-vredesmacht verteerbaar maken voor de regering in Khartoum. Het is een terugvalpositie van resolutie 1706 (augustus 2006) van de VN-Veiligheidsraad dat besliste 20.000 blauwhelmen te sturen naar Sudan.

Om de druk op de Sudanese regering te verhogen wil Sabine de Bethune een versterking van de sancties tegen de regering. CD&V eist dat de sancties vastgelegd in VN-resolutie 1591 (2005) zoals een reisverbod en het bevriezen van de eigendommen van de betrokken regeringsleden effectief worden toegepast. Daarnaast wil Sabine de Bethune dat de internationale gemeenschap een vliegverbod boven Darfour aan de orde stelt, alsook economische sancties inzake de petroleumuitvoer.

Sabine de Bethune ondersteunt de betoging die zondag 21 januari plaatsvindt om 11u30 aan de Schumannrotonde in Brussel om de EU te mobiliseren Darfour hoog op de agenda te plaatsen. De manifestatie komt er op initiatief van senatoren van alle democratische partijen. Meer informatie over de manifestatie en de petitie is terug te vinden op www.darfo ur.be/oproep.htm Actualiteitendebat Senaat over Darfour

Sabine de Bethune
Senatrice


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be