European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/2

Brussel, 19 januari 2007 5264/1/07 REV 1 (Presse 2)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de vrijlating van vijf studentenleiders

De Europese Unie juicht het toe dat de voormalige studentenleiders en actoren van het maatschappelijk middenveld Min Ko Naing, Ko Ko Gyi, Htay Kywe, Min Zeya en Pyone Cho in de vroege ochtend van 11 januari 2007 door de autoriteiten van Birma/Myanmar zijn vrijgelaten. Deze personen werden sinds eind september 2006 zonder enige tenlastelegging vastgehouden en hadden daarvoor reeds verscheidene jaren in de gevangenis doorgebracht. De EU hoopt dat de vijf studentenleiders hun democratische rechten in de toekomst vrij zullen kunnen uitoefenen.

De EU neemt tevens met voldoening kennis van de amnestie die naar aanleiding van de 59e verjaardag van de onafhankelijkheid van Birma/Myanmar op 4 januari 2007 is verleend aan zo'n 50 gewetensgevangenen onder wie journalisten, leden van politieke partijen en studentenactivisten.

De EU maakt van deze gelegenheid gebruik om opnieuw op te roepen tot een spoedige vrijlating van alle politieke gevangenen, in het bijzonder ouderen en personen met een zwakke gezondheid. De EU moedigt de regering van Birma/Myanmar aan om met alle andere krachten uit de politiek en het maatschappelijk middenveld een werkelijke dialoog over het democratiseringsproces aan te gaan. In dit opzicht zou met name de opheffing van het huisarrest van Daw Aung San Suu Kyi tot een beter klimaat leiden.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

---

Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.