Gemeente Zwolle
Storm in Zwolle velt monumentale bomen

Datum uitgave: 01/19/2007

De storm die gisteren het hele land teisterde heeft ook in Zwolle schade aangericht. Er kwamen meer dan 600 meldingen binnen bij de brandweer die varieerden van afgevallen dakpannen, omgewaaide bomen en weggewaaide daken en gevels. Enige honderden reizigers waren gestrand op het station. Ondanks de overlast is burgemeester Henk Jan Meijer tevreden over de gang van zaken: 'De hulpdiensten hebben snel en adequaat gereageerd en werkten goed samen. De opvang van de reizigers in de Hogeschool Windesheim was goed geregeld. Ik ben onder de indruk van alle daadkracht.'
Op een aantal plaatsen in de stad is het aangezicht erg veranderd. Zo zijn er zowel aan de Badhuiswal als in de Emmastraat beeldbepalende bomen omgewaaid: platanen en kastanjes. De Zwolse parken zijn nog vol loshangende en losliggende takken en ook omgewaaide bomen. Wandelaars moeten daarom erg voorzichtig zijn. De afdeling Wijkzaken en de brandweer zijn vannacht tot 02.30 uur bezig geweest met het opruimen van bomen en takken. Vanochtend zijn deze werkzaamheden weer hervat. Daarnaast heeft de gemeente de hulp ingeroepen van vier aannemers. De verwachting is dat pas in de loop van de maand alles is opgeruimd en bomen zijn herplant.

In de Hogeschool Windesheim zijn gisteravond de gestrande treinreizigers opgevangen. De burgemeester heeft hen bezocht en toegesproken. Er waren voldoende bedden en dekens. Ook was er een medische staf aanwezig. Vanochtend om 07.00 uur was het ontbijt. Veel mensen waren hiervoor al vertrokken.

In de loop van gistermiddag stortte een deel van de zijkant van een flatgebouw aan de Tesselschadestraat in. Negen bewoners moesten de nacht doorbrengen in een hotel. Medewerkers van de gemeente hebben vanochtend ter plekke gekeken. De verwachting is dat de bewoners aan het begin van de avond weer naar huis kunnen.

Aan de Schuttevaerkade is gisteravond een deel van de dakbedekking en de afvoerpijpen van cv en mechanische ventilatiesystemen van het dak gewaaid. Die schade wordt vandaag hersteld.

Bron: afdeling Communicatie