Boek over een onbekend Rijswijks buurtschap bij Den Haag


Historisch stukje Rijswijk ontdekt

DEN HAAG, 20070119 -- In een boeiend geschreven boek, genaamd "'t Sluijsje" verhaalt F.J.A.M. van der Helm over een buurtschap, dat van 1580 tot 1834 in bezit is geweest van Rijswijk (ZH). In 1834 is het gehucht overgegaan naar de Gemeente 's-Gravenhage, nadat diverse commissies zich hebben gebogen over de eigendomsrechten van de grond en wie de werkelijke eigenaar was van het buurtschap. Uiteindelijk werd het aangrenzende Voorburg als eigenaar beschouwd. Het onderzoek naar de geschiedenis van dit buurtschap en zijn bewoners is in een kleurrijk boek opgetekend. Voor meer informatie, kan men kijken op www.helmnieuws.nl

Het buurtschap 't Sluijsje, dankte zijn naam aan de ligging vlakbij het in de eerste helft van de vorige eeuw verdwenen sluisje in de Schenkwetering op de plaats waar de huidige Weteringkade overgaat in het Rijswijkseplein. Rondom dit van origine Rijswijkse buurtschap is door de eeuwen heen veel vertier geweest. Uitgebreid geschreven wordt over een scheepmakerij, die een geweldige economische impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van het gehucht. De scheepmakerij zou zo'n 300 jaar in volle glorie hebben bestaan. Verder was er een kolfbaan (let wel: géén golf; kolven is een soort kaatssport)en door de gunstige ligging van het gehucht -onder de grens van Den Haag- trok het gebied allerlei vooraanstaande bewoners, die daar graag een buiten bezaten. Het qua oppervlakte onbeduidende stukje land, werd bestuurd door Rijswijk. Doch, daar het Rijswijkse raadhuis hiervan ver verwijderd was, werd er niet veel naar de bewoners omgekeken. Eigenlijk was de grootste overheidsspeler in de 17e eeuw vooral, het Hoogheemraadschap Delfland, dat het geregeld aan de stok kreeg met eigenaren van het gehucht, die hun grond wilden verhogen of die de kade wilden verleggen.
Het boeiende van het geheel is dat Rijswijkse bestuurders weinig geweten hebben van dit gehucht. Of althans het mogelijk niet wilden weten al was het maar vanwege het gedoe voor de veldwachter, die een heel eind moest lopen als er daar wat te doen was. De belastinggaarder had er minder moeite mee, want de bewoners van het gehucht betaalden keurig belasting en ook voor de kerk behoorden de inwoners onder Rijswijk: ze werden allemaal naar Rijswijk vervoerd om aldaar te worden begraven.
Het boek is verkrijgbaar in de beter boekwinkel van Den Haag en Rijswijk en via www.helmnieuws.nl





Ingezonden persbericht