Lepraprobleem nog lang niet de wereld uit

De leprastichting

Lepradeskundigen uit de hele wereld stellen:
AANTAL NIEUWE GEVALLEN VAN LEPRA IN 2006 GEEFT AAN DAT HET LEPRAPROBLEEM NOG LANG NIET DE WERELD UIT IS

Amsterdam - Lepradeskundigen uit de hele wereld zijn het met elkaar eens, dat alleen het aantal gevallen van lepra dat jaarlijks ontdekt wordt een goed beeld geeft de daadwerkelijke omvang van lepra in de landen en streken waar de ziekte heerst. Dat blijkt uit een inventarisatie die de Leprastichting uitvoerde aan de vooravond van Wereldlepradag (28 januari 2007.) Deskundigen uit onder meer Japan, India, Verenigde Staten, België en Nederland lieten eensgezind blijken dat er geen enkele reden tot juichen is, zolang er elk jaar nog meer dan 300.000 nieuwe patiënten in behandeling worden genomen.

De Leprastichting is daarnaast bezorgd over het lot van de weliswaar genezen, maar ernstig verminkte en gehandicapte leprapatiënten. Gevreesd wordt dat zij voor de zoveelste keer in de geschiedenis de uitgestotenen worden, waar niemand nog iets mee te maken wil hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek komen ook steeds sterkere aanbevelingen om de directe omgeving van deze patiënten voor langere tijd in de gaten te houden. Besmettelijke patiënten weten vaak niet dat zij lepra hebben. Daardoor kunnen zij zonder het te beseffen de ziekte jarenlang in hun omgeving verspreiden. Het lijkt daarom voorlopig niet haalbaar om lepra uit te bannen als besmettelijke ziekte.

We kunnen echter wel voorkomen dat lepra de patiënt verminkt. Als vroeg genoeg met de behandeling begonnen wordt en de patiënt maakt de kuur van 6 à 12 maanden af, kan zenuwbeschadiging voorkomen worden. De Leprastichting stelt zich daarom ten doel om lepra uit te roeien als verminkende ziekte.

De Leprastichting ontstond in 1967 door particulier initiatief. Tropenarts Hans Anten, in die jaren werkzaam in Tanzania, had zijn moeder geschreven met de vraag om te helpen een ziekenhuis te bouwen voor de leprapatiënten in zijn gebied. Er kwam een grote actie op gang die meer dan tweehonderdduizend gulden opbracht. Gestimuleerd door het succes van die eerste actie, richtte zij samen met wijlen prof. dr. Dick Leiker, leproloog van het Tropeninstituut, de Leprastichting op In de jaren daarna is de Leprastichting uitgegroeid tot een professionele medische ontwikkelingsorganisatie die, naast wetenschappelijk onderzoek, in 21 landen ruim 100 lepraprojecten ondersteunt.

Op zondag 28 januari is het weer Wereldlepradag, de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij het feit dat jaarlijks enkele honderdduizenden nieuwe patiënten het risico lopen op zenuwbeschadiging, handicaps en uitstoting. Wij doen een appèl op de lezers van dit bericht om iets te doen aan de oplossing van deze stille ramp. Al was het maar het overmaken van een donatie naar giro 50500.

Voor verdere informatie:
NIET VOORPUBLICATIE

Raymond van Haeften, hoofd fondsenwerving & voorlichting, tel.: 020-5950504 of mobiel
06 53888156

Een statement uit Japan:

Het is erg onwaarschijnlijk dat lepra in de nabije toekomst uitsterft. Ik betwijfel zelfs of de ziekte ooit zal uitsterven, zeker niet voor het midden van de 21-ste eeuw. Misschien aan het einde ervan.
Yo Yuasa, Sasakawa Memorial Health Foundation, Tokio

Een statement uit de Verenigde Staten

Er zijn slechts twee methoden waarmee lepra kan worden vernietigd: een gunstige sociaal-economische ontwikkeling en de productie van nog effectievere medicijnen (chemoprophylaxis of een vaccin). Ik verwacht dat lepra niet voor 2030 vernietigd kan zijn, maar het is eerder waarschijnlijk dat we moeten doorgaan tot 2050. Paul R. Saunderson, American Leprosy Missions, Greenville

Een statement uit India

Je moet je goed afvragen wat je bedoeld met het begrip uitsterven. Als dit betekent: er komt geen enkele leprapatiënt meer voor, dan hebben we nog tientallen jaren te gaan. S.K. Noordeen, Leprosy Elimination Alliance, Gandhinagar (voormalig coördinator van de leprabestrijding van de WHO in Genève)

Een statement uit België

Het is heel goed mogelijk dat wanneer patiënten zijn gevonden en onder behandeling zijn gesteld, wij al lang te laat waren om de verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat we de komende jaar weer honderdduizenden nieuwe patiënten kunnen verwachten. Het verdwijnen van lepra is waarschijnlijk, en helaas, een erg traag proces.
Etienne Declercq, Damien Foundation, Brussel

Een statement uit Groot-Brittannië

Er is geen bewijs dat de inzet van een buitengewoon effectieve combinatie van medicijnen de mate van besmetting in de hoog epidemische gebieden heeft verminderd. Diana Lockwood. London School of Hygiene & Tropical Medicine, Londen