Verliespolis positief over bemiddeling beleggingsverzekeringen

21.01.2007 / 15:38 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging Eigen Huis

http://www.eigenhuis.nl

PERSBERICHT STICHTING VERLIESPOLIS

21 januari 2007

STICHTING VERLIESPOLIS POSITIEF OVER BEMIDDELING BELEGGINGSVERZEKERINGEN

's-Gravenhage - De Stichting Verliespolis is positief over het aanstellen van twee vooraanstaande bemiddelaars door Minister Zalm in de problematiek rondom de beleggingsverzekeringen.

Gilles Hooft Graafland, voorzitter van de Stichting Verliespolis: 'Wij zijn blij dat de overheid hiermee erkent dat er sprake is van een groot maatschappelijk probleem. De bemiddelaars moeten samen met de maatschappelijke belangenbehartigers en de verzekeraars binnen een aanvaardbare termijn komen met een voorstel dat zorgt voor een efficiënte en evenwichtige afhandeling van de tienduizenden klachten. Wat de Stichting Verliespolis betreft, kan de uitkomst van deze bemiddeling dus nooit zijn dat individuele polishouders zelf tegenover de kapitaalkrachtige verzekeraars hoeven komen te staan via de klachtencommissie of de rechter. Dat kan alleen worden voorkomen via een breed gedragen generieke oplossing in de vorm van collectieve polisreparatie. Daarom is het al gestarte onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Stichting Verliespolis naar welke problemen er zijn met welke polissen en wat de reparatiemogelijkheden zijn, nu van nog groter belang. Dit onderzoek wordt vaktechnisch begeleid door de voormalig hoogleraar verzekeringseconomie Dr. Alfred Oosenbrug. De Stichting zal de bemiddelaars voeden met de uitkomsten van het onderzoek.'

De Stichting Verliespolis maakt zich echter grote zorgen over de opstelling van de verzekeraars die ondanks de bevindingen van de AFM en de commissie De Ruiter stelselmatig blijven ontkennen dat er iets mis zou zijn. Daarnaast hebben zij in al hun communicatie geuit niet te willen kijken naar collectieve oplossingen. Zij willen het op individuele reparaties laten aankomen. Bovendien doen zij alsof het enige probleem nog ligt in de informatievoorziening rondom lopende polissen. Dat zij voorafgaand aan de acties die zij ontplooien elke vorm van overleg afwijzen met consumentenorganisaties of maatschappelijke belangenbehartigers doet de vraag rijzen of zij nog wel enige voeling hebben met hetgeen dat leeft onder consumenten.

De Stichting Verliespolis is opgericht door de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters en wordt ondersteund door de financiële vergelijkingssite Independer.nl en de Consumentenbond.


-------------------------------------------

Noot voor de redactie/