Provincie klopt aan bij OCW

De provincie vraagt ruim 489.000 euro van de minister van OCW voor de financiering van vernieuwingsprojecten in het bibliotheekwerk en ruim 79.000 euro voor ondersteuning van de basisbibliotheken.

Als regievoerder van het proces van bibliotheekvernieuwing in Flevoland heeft de provincie het zogenaamde marsrouteplan geactualiseerd voor 2007. In dat plan staat wie van alle betrokkenen (bibliotheken, gemeenten, het servicecentrum Flevolandse bibliotheken en de provincie) wat gaat doen in 2007, om de in gang gezette vernieuwing van het bibliotheekwerk voort te zetten.

In dat kader hebben gemeenten, samen met de bibliotheken, zogenoemde vernieuwingsagenda's gemaakt waarin staat welke projecten zullen worden uitgevoerd om die vernieuwing verder gestalte te geven. De projecten die voor subsidiering zijn voorgedragen hebben vooral betrekking op collectievorming (aanschaf van materialen op basis van vraagsturing en profielen van gebruikers), de digitale bibliotheek (Zoek&Boek en G!DS waarmee de gebruikers thuis informatie kunnen krijgen) en de kwaliteit van de dienstverlening (het winkelconcept in Almere en een integrale kwaliteitszorg in de FlevoMeer Bibliotheek voor Lelystad, Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde).

De ondersteuningsmiddelen zijn bedoeld voor de versterking van het plaatselijke bibliotheekwerk, met name in de bibliotheken in de kleine gemeenten.
Een klein deel van de gevraagde middelen gaat de provincie gebruiken voor de financiering van een onderzoek naar de beste manier om een provinciaal netwerk voor ondersteuning van het bibliotheekwerk vorm te geven.