Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Knelpunten bij de ambulante begeleiding: een overzicht

De CG-Raad en de FvO hebben in september en oktober 2006 geconstateerd dat een groot aantal leerlingen met een Rugzak, die recht hebben op Ambulante Begeleiding (AB) in het regulier onderwijs, deze niet krijgen. Een inventarisatie middels de helpdesk van Ouders en Rugzak (www.oudersenrugzak.nl) heeft in de loop van een aantal maanden meer dan 100 meldingen opgeleverd.

Deze meldingen zijn besproken met de WEC-Raad, die verantwoordelijk is voor het organiseren van de AB, en onder de aandacht gebracht van de minister van OCW. Ook Eén Vandaag heeft op maandag 9 oktober een item besteed aan dit onderwerp.

De PvdA heeft kamervragen gesteld en de minister heeft de WEC-Raad gevraagd te rapporteren. Uit de brief van de WEC-Raad bleek dat aldaar een aantal van 768 leerlingen bekend was dat op wachtlijsten voor AB staat.

De minister heeft een brief terug gestuurd aan de CG-Raad waarin zij aangeeft dat er oplossingen moeten komen voor de genoemde knelpunten. Zij heeft de heer Van Eijck, commissaris Jeugd en Jongeren, gevraagd na te gaan hoe de organisatie van de RECs structureel verbeterd kan worden. Dit heeft geresulteerd in een advies, dat op 16 januari 2007 is verschenen. Ook de CG-Raad is betrokken bij dit advies. Het advies, met de titel 'Groeistuipen in het speciaal onderwijs' bevat een groot aantal waardevolle aanbevelingen. Met betrekking tot de AB wordt echter de aanbeveling gedaan de onzekerheid van de financiering van AB weg te nemen. Dit zou voorkomen dat RECs terughoudend zijn met de benoeming van personeel, waardoor wachtlijsten ontstaan. Hiermee wordt gedoeld op de verwachting dat de gedwongen winkelnering, het verplicht afnemen van AB bij het Regionaal Expertise Centrum, losgelaten zal worden. De CG-Raad is groot voorstander van vrije winkelnering en vindt het niet in deze tijd passen een verplichting voor afname bij de RECs te leggen. Scholen en ouders moeten vrij zijn in hun keuze voor expertise. Bij gebleken kwaliteit zal het REC de AB blijven leveren, maar bij een tekort aan personeel kan expertise in ieder geval elders worden ingehuurd, terwijl die nu in veel gevallen helemaal niet beschikbaar is. De CG-Raad zal zich sterk blijven maken voor dit punt.


* Brief van CG-Raad en FvO aan de minister van OCW over knelpunten bij de ambulante begeleiding (5 oktober 2006)
* Persbericht CG-Raad: dreigende verwijdering van gehandicapte kinderen uit regulier onderwijs (9 oktober 2006)
* Brief van de WEC-Raad over de knelpunten bij de ambulante begeleiding (13 oktober 2006)

* Antwoorden op Kamervragen van het lid Eijsink (PvdA) inzake het gebrek aan ambulante begeleiding voor leerlingen met een rugzakindicatie (16 oktober 2006)

* Brief van Minister van der Hoeven aan de CG-Raad en de FvO, 15 november 2006, deel 1

* Brief van Minister van der Hoeven aan de CG-Raad en de FvO, 15 november 2006, deel 2

* Groeistuipen in het speciaal onderwijs; Advies van Steven van Eijck, commissaris Jeugd- en jongerenbeleid, januari 2007

(Geplaatst: 22 januari 2007)

---