Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Eerste leskist SpeelZ naar Almere

De Scholengemeenschap Echnaton uit Almere heeft op 18 januari tijdens de School & Sport Plaza in Amsterdam de allereerste leskist SpeelZ (zie www.speelz.org) voor schaken op school in ontvangst mogen nemen. Echnaton was er het snelste bij en telde EUR 64 neer voor de leskist van SpeelZ. De school gaat komend voorjaar een schaakles verzorgen met behulp van de leskist. Onder toeziend oog van sportgrootheden Arnold Vanderlyde (Boksen), Charles Urbanus (Honkbal) en ca. 200 vertegenwoordigers van sport- en schoolorganisaties werd de leskist geveild.

Arnold Vanderlyde toont de eerste schoolschaakkist.

Arnold Vanderlyde meldde dat hij zelf veel affiniteit met schaken heeft. Hij vond het leuk dat er naast alle bewegingsporten ook aandacht was voor de denksporten. Hij meldde dat hij het zeer bijzonder vond dat Kasparov zo lang wereldkampioen schaken was geweest (13 jaar) en dat hij 35 zetten vooruit kon denken!

OSG Echnaton (http://www.echnaton.nl) werd twee jaar geleden door NOC*NSF verkozen tot de sportiefste school van Nederland. In Amsterdam werd de school tweede bij de verkiezing van de Alliantietrofee voor het beste samenwerkingsproject van Alliantie School & Sport (Zie hier.)

---

Nederlanders op tweede plan in Corus Toernooi

In het Corus Schaaktoernooi in Wijk aan Zee is tot nu toe geen grote rol weggelegd voor de Nederlandse deelnemers.
Op de tweede rustdag, iets over de helft van het toernooi, kan een tussenbalans worden opgemaakt. In de A-groep staan Loek van Wely en Sergei Tiviakov met een score van 3 uit 8 op een bescheiden tiende plaats. In de B-groep kon Jan Smeets helaas geen vervolg geven aan zijn flitsende start. Net als Friso Nijboer staat hij met 4 uit 8 op vijftig procent. De beste prestatie wordt geleverd door Manuel Bosboom die in groep C met 5 uit 8 op een vierde plaats is beland. De jonge Wouter Spoelman heeft een punt minder.
Alle informatie over het toernooi is te vinden op www.coruschess.com.
---