Openbaar Ministerie

Reactie Openbaar Ministerie Assen n.a.v. een publicatie in het Algemeen Dagblad van 22 januari 2007

Assen, 22 januari 2007

Het Openbaar Ministerie in Assen heeft kennis genomen van een publicatie in het Algemeen Dagblad over de 45-jarige verdachte van de moord op Suzanne Wisman. Naar aanleiding daarvan wil het OM als volgt reageren.

Aangiften ex-vrouw en dochter

Politie en OM zijn bekend met één aangifte van de ex-vrouw van de verdachte en met één aangifte door diens dochter.

De aangifte van de ex-vrouw wegens mishandeling dateert uit 2003 en heeft geleid tot een veroordeling door de politierechter in Assen op 4 november 2003. De verdachte heeft destijds een werkstraf van 20 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week opgelegd gekregen.

De aangifte van de dochter wegens mishandeling heeft geresulteerd in een dagvaarding van de verdachte tegen de zitting van de politierechter op 10 januari 2007. Op dat moment zat de verdachte in voorlopige hechtenis wegens de verdenking van betrokkenheid bij de dood van Suzanne. Om die reden is de zaak van de betreffende zitting afgehaald. Op de dagvaarding stonden naast de mishandeling van de dochter ook verdenkingen van mishandeling, poging tot zware mishandeling, bedreiging en vernieling. Geen van die zaken betrof echter aangiften door de ex-vrouw of dochter van de verdachte.

Verder is de verdachte op 14 juni 2005 door de politierechter in Assen veroordeeld wegens twee mishandelingen tot een werkstraf van 50 uur. Ook in die zaken betrof het geen aangiften van de ex-vrouw of dochter van verdachte.

Het OM bestrijdt derhalve dat aangiften door de ex-vrouw en dochter van verdachte zijn genegeerd. De aangiften die zijn gedaan, hebben wel degelijk tot vervolging geleid.

Geen aangifte van zedendelict

Anders dan in de media is gesteld is door een vriendin van de dochter van verdachte geen aangifte gedaan van een zedendelict. Het is juist dat die vriendin bij de politie heeft gemeld dat de verdachte haar onzedelijk zou hebben betast. Zij is door het team dat onderzoek doet naar de dood van Suzanne woensdag 17 januari daarover ook gehoord en heeft daarbij desgevraagd te kennen gegeven geen meerwaarde te zien in het doen van aangifte.