Universiteit van Tilburg 22 januari 2007

Faculteit Rechtsgeleerdheid Universiteit van Tilburg ontwikkelt zelfselectietest Rechten voor scholieren

Een zelfselectietest moet scholieren die een studie Rechten aan de Universiteit van Tilburg overwegen helpen om een goed beeld van de opleiding te krijgen. Ondanks voorlichtingsdagen, foldermateriaal en websites blijken studenten vaak niet goed te weten wat de rechtenstudie inhoudt en wat juristen doen. Daarom heeft de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Tilburg een zelfselectietest ontwikkeld waarmee scholieren beter kunnen bepalen of een rechtenstudie wat voor hen is.

De zelfselectietest is 18 januari on line gegaan en bestaat uit meerkeuzevragen over staatsrecht en strafrecht, op korte termijn worden er nog vragen over privaatrecht aan toe gevoegd. Na het invullen van de test wordt per e-mail een testscore gezonden. De test biedt aan scholieren ook de mogelijkheid om hun motivatie voor een rechtenstudie toe te lichten. Iemand die een motivatiebrief schrijft, kan rekenen op een persoonlijke reactie van de faculteit, eveneens per e-mail.

De test is alleen bedoeld om de scholier een beeld te geven van de rechtenstudie en heeft nadrukkelijk niet tot doel studenten te selecteren. Zakken of slagen voor de test kan dus niet.

De teksten in de zelfselectietest betreffen actuele juridische vraagstukken en zijn afkomstig uit het juridisch blad Ars Aequi. De tekst over staatsrecht behandelt de vraag of een partij die in ons parlement is gekozen, zelf mag bepalen dat vrouwen geen bestuursfuncties kunnen uitoefenen. De auteur is dr. Gert-Jan Leenknegt, universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Tilburgse rechtenfaculteit. De tekst over strafrecht is geschreven door dr. Peter Blok, advocaat in Amsterdam en gaat in op de vraag of preventief fouilleren wel mag. De test is te vinden op
www.uvt.nl/rechten/zelfselectietest

Noot voor de pers
De test is beschikbaar via www.uvt.nl/rechten/zelfselectietest. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michelle te Veldhuis (013-466 8287, M.teVeldhuis@uvt.nl).

UvT Persbericht